19.1 C
De Bilt

Cameratoezicht in omgeving Beresteinlaan; buurtwinkel 3 maanden gesloten

In overleg met politie en Openbaar Ministerie heeft burgemeester Jan van Zanen besloten om cameratoezicht in te stellen in de omgeving van de buurtwinkel aan de Beresteinlaan. De buurtwinkel zelf moet op last van de burgemeester de deuren drie maanden gesloten houden.

Ook wordt de preventieaanpak in stadsdeel Escamp geïntensiveerd om te voorkomen dat kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden. Daarbij wordt ook het jongerenwerk betrokken met het doel zorgwekkend gedrag vroegtijdig te signaleren en hulpverlening aan te bieden. Die aanpak is zowel persoons- als groepsgericht.

Beresteinlaan

Met het oog op het extra pakket aan maatregelen vindt burgemeester Van Zanen verlenging van het samenscholingsverbod voor de Beresteinlaan en omgeving niet noodzakelijk. “Zo’n maatregel op basis van een noodbevel mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk”, aldus de burgemeester. “Uiteraard blijven de politie en de gemeente de situatie nauwlettend volgen. We doen er alles aan om nieuwe verstoringen van de openbare orde te voorkomen en treden waar nodig op”.

Ingrijpend middel

Directe aanleiding voor het samenscholingsverbod (dat 30 december inging en vrijdagnacht 6 januari afloopt) was het steekincident van 27 december waarbij een 15-jarige jongen ernstig gewond is geraakt. Burgemeester Van Zanen: “Daarna bleek al snel dat er een reëel risico bestond op verdere escalatie. Daarom heb ik een samenscholingsverbod afgekondigd voor het gebied Beresteinlaan en omgeving. Dat is een ingrijpend middel, maar zoiets kan helpen om snel de rust in een gebied terug te krijgen. Sindsdien hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan”.

4 verdachten aangehouden steekincident Beresteinlaan

Voor het steekincident van 27 december zijn vier verdachten aangehouden, van wie de drie minderjarigen nog vastzitten. Inmiddels is donderdag 5 januari ook een nieuwe verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de aanloop naar het steekincident. Naar de precieze toedracht doen politie en OM nu onderzoek. Wel is al uit informatie van de politie naar voren gekomen, dat het steekincident samenhangt met een langer lopend conflict tussen verschillende jeugdgroepen rond de Beresteinlaan.

Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden

De politie heeft deze groepen in het vizier en naar aanleiding van het steekincident contact opgenomen met de scholen van de betrokken jongeren. Daarnaast wordt onder regie van de gemeente een groepsaanpak gestart om verdere escalatie tegen te gaan. Dit gebeurt in samenwerking met politie, OM, hulpverleningsorganisaties en jongerenwerk. Voor de betrokkenen wordt per individu een persoonsgericht plan van aanpak gemaakt. Daarbij is hulpverlening voor andere gezinsleden beschikbaar.

Personen die uit politieonderzoek naar voren zijn gekomen, worden onderdeel van de aanpak door het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden. Hierin werken partners uit de straf-, zorg- en bestuurlijke keten (gemeenten, politie, OM en GGZ) samen bij de aanpak van criminaliteit en overlast. Die samenwerking is erop gericht vicieuze cirkels te doorbreken en een veilige en leefbare samenleving te realiseren.

Preventie met gezag

Het steekincident gebeurde in de nu op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten buurtwinkel aan de Beresteinlaan. Uit informatie van de politie is gebleken dat het gaat om een overlastlocatie. De winkel en onmiddellijke omgeving hebben een aanzuigende werking op overlastgevende jongeren, inclusief drugsoverlast en intimidaties richting voorbijgangers.

Burgemeester Van Zanen: “Ondermijnende criminaliteit heeft in verschillende wijken in Nederland, waaronder in Den Haag Zuidwest, een giftige uitwerking op de jeugd. Zoals gezegd, pakken we dat stevig aan. Dat betekent concreet dat voor Den Haag Zuidwest – een van de 16 gebieden in Nederland waar dit het meest nadrukkelijk speelt – drie miljoen euro per jaar van het Rijk beschikbaar is voor een periode van vier jaar, met een mogelijke uitloop naar tien jaar, om de aanpak (‘Preventie met gezag’) uit te voeren”.

Voorlichting en lessen op scholen

Onderdeel van de aanpak is onder meer voorlichting en lessen op scholen. De gemeente hanteert een speciaal Haags Actieplan wapens en jongeren plus de Aanpak Schoolveiligheid. Alle scholen krijgen voorlichting aangeboden van Halt over wapens en geweld. En op alle Haagse praktijkscholen worden lessen ‘Mes Weg!’ gegeven.

Burgemeester Van Zanen tot slot: “Het doel van die aanpak is helder: voorkomen dat kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of hier verder in afglijden”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio