8 C
De Bilt
donderdag, 12 september 2024

Gemeente Delft en DUPON Vastgoed tekenen voor realisatie De Hooghe Delft

Gemeente Delft en DUPON Vastgoed ondertekenden dinsdag de koop- en realisatieovereenkomst voor de ontwikkeling van De Hooghe Delft. Het plan bestaat uit 27 koopappartementen en kantoorruimte. Ook vormt het gebouw de beoogde nieuwe huisvesting voor Filmhuis Lumen. De Hooghe Delft komt te liggen aan de Ireneboulevard en het Van Leeuwenhoekpark.

Met de ondertekening koopt DUPON de grond van de gemeente en krijgt de ontwikkelaar groen licht om het plan richting uitvoering te brengen. Marc du Pon, directeur van DUPON Vastgoed: “We zijn bijzonder trots op deze mijlpaal. Het project kent een lange voorgeschiedenis. Deels veroorzaakt door de complexiteit van het mengen van meerdere functies in één gebouw. En deels door omstandigheden van buitenaf, zoals COVID-19 en de recent sterk gestegen bouwkosten. Met de ondertekening van deze koopovereenkomst, het verhuisbesluit van Filmhuis Lumen én de voorspoedige verkoop van de 27 appartementen, kunnen we ons nu eindelijk gaan voorbereiden op de uitvoering van dit bijzondere project.”

Verhuizing filmhuis

Filmhuis Lumen nam vrijdag het officiële besluit om te verhuizen naar De Hooghe Delft, onder voorbehoud van definitieve overeenstemming over de banklening. Met de verhuizing groeit het filmhuis van twee naar vier filmzalen. Daarmee krijgt het filmhuis ruimte om haar aanbod te vergroten en meer ruimte voor randprogrammering en filmeducatie. Bovendien biedt de nieuwe locatie de mogelijkheid om openluchtfilms te vertonen in het Van Leeuwenhoekpark.  

Frank van Vliet, wethouder Nieuw Delft en Cultuur: “De eigenheid van Filmhuis Lumen staat als een huis. Of dat nu in een oud of nieuw gebouw is, aan het Doelenplein of in Nieuw Delft. Het filmhuis houdt zijn eigen sfeer, ook straks. Maar dan wel met ruimte om in de toekomst nog meer kwaliteitsfilms te kunnen vertonen. Én natuurlijk met een prachtig park voor de deur. Met de komst van het filmhuis, horeca, wonen en werken wordt Nieuw Delft echt onderdeel van de levendige stad die Delft is.”

Het plan

De Hooghe Delft bestaat uit tien verdiepingen en wordt daarmee een hoogteaccent aan het Van Leeuwenhoekpark. Filmhuis Lumen wil zich vestigen op de onderste twee verdiepingen. De bijbehorende horeca krijgt een terras in het park. Op de andere verdiepingen komen kantoren en 27 koopappartementen. De Hooghe Delft wordt een duurzaam gebouw met een bijzonder laag energieverbruik: onder meer door goede isolatie, efficiënte installaties met PV-panelen en de toepassing van aardwarmte en -koeling. Ook is er rekening gehouden met klimaatadaptatie en natuurinclusie. Op de daken is ruimte voor de berging van regenwater en in de gevel komen neststenen voor vogels en insecten, die worden aangetrokken door het naastgelegen park.

Verkoop woningen en kantoorruimte

De verkoop van de appartementen is onlangs gestart. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven bij Van Daal Makelaardij in Delft of via www.dehooghedelft.nl. Ook belangstellenden voor de kantoorruimte kunnen zich melden bij de makelaar of via de projectwebsite. De kantoorverdieping bestaat uit ruim 870 m2 bruto vloeroppervlak, exclusief algemene ruimten.

Start bouw

De start van de bouw staat gepland in het voorjaar van 2023. Dat gebeurt als de omgevingsvergunning onherroepelijk is, er voldoende woningen zijn verkocht en de grond bouwrijp is opgeleverd. De Hooghe Delft is een samenwerking tussen DUPON Vastgoed BV, Prosper Vitae en Vink Bouw BV.

1 REACTIE

  1. De directe en indirecte steun van de gemeente Delft voor Filmhuis Lumen ruikt naar (illegale?!) staatssteun. Die steun komt nu ook ten goede aan Dupon Vastgoed, omdat de gemeente kennelijk garant gaat staan voor de (huur)schuld van Lumen. Zonder steun zou Lumen zich niet op deze locatie kunnen vestigen. Bovendien was een belangrijk argument van de gemeente om de grond aan Dupon Vastgoed te gunnen dat Lumen zich in het complex zal vestigen en dat die culturele activiteiten aldaar goed zijn voor de burgers. De vraag is of burgers van Delft (= belastingbetalers) gediend zijn met deze financiële redenering en bevoordeling van bepaalde partijen.
    Een andere kwestie is de relatie met het Van Leeuwenhoek”park”. Dat “park” is een bouwsel boven de treintunnel. In de constructie van het park worden gigantische hoeveelheden beton, harde kunststof, piepschuim, pijpen, kabels, en andere schadelijke materialen verwerkt. Daar is niets ‘natuurlijks’ aan. Of er voldoende grond en aarde gebruikt worden om bomen en planten een gezonde kans op leven te geven is te betwijfelen. Het is allemaal erg kunstmatig. En flinke delen van het “park” worden gebruikt voor terrassen en andere versteende gebieden, zoals voor fonteinen, skate-gebieden e.d.. Veel ruimte voor vegetatie blijft er niet over. Een “park” dat gebruikt wordt voor terrassen, entertainment en zelfs filmvertoningen is niet echt een aantrekkelijk plekje voor dieren, vogels en insecten. Van een gezonde natuur zal in het Van Leeuwenhoek”park” geen sprake zijn. In feite is het “park” straks een gesubsidieerde ruimte die grotendeels ten goede komt aan commerciële uitbaters. Wees daar nou eerlijk over, gemeente Delft…De directe en indirecte steun van de gemeente Delft voor Filmhuis Lumen ruikt naar (illegale?!) staatssteun. Vooral doordat de steun nu ook ten goede komt aan Dupon Vastgoed, omdat de gemeente kennelijk garant gaat staan voor de (huur)schuld van Lumen. Zonder steun zou Lumen zich niet op deze locatie kunnen vestigen. Bovendien was een belangrijk argument van de gemeente om de grond aan Dupon Vastgoed te gunnen dat Lumen zich in het complex zal vestigen en dat de culturele activiteiten goed zijn voor de samenleving. De vraag is of burgers van Delft (= belastingbetalers) gediend zijn met deze financiële redenering en bevoordeling van bepaalde partijen.
    Een andere kwestie is de relatie van het complex Hooghe Delft met het Van Leeuwenhoek”park”. Dat “park” is een bouwsel boven de treintunnel. In de constructie van het park worden gigantische hoeveelheden beton, harde kunststof, piepschuim, pijpen, kabels, en andere schadelijke materialen verwerkt. Daar is niets ‘natuurlijks’ aan. Of er voldoende grond en aarde gebruikt worden om bomen, planten en dieren een gezonde kans op leven te geven is te betwijfelen. Het plan is allemaal erg kunstmatig. Flinke delen van het “park” worden gebruikt voor terrassen en andere versteende gebieden, zoals fonteinen, skate-gebieden e.d.. Veel ruimte voor vegetatie blijft er niet over. Een “park” dat gebruikt wordt voor terrassen, entertainment en zelfs filmvertoningen is niet echt een aantrekkelijk plekje voor dieren, vogels en insecten. Van een gezonde natuur zal in het Van Leeuwenhoek”park” zeker geen sprake zijn. In feite is het “park” straks een gesubsidieerde ruimte die grotendeels ten goede komt aan commerciële uitbaters. Wees daar nou eerlijk over, gemeente Delft…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio