19.1 C
De Bilt

Haags Indisch Erfgoed krijgt monumentale status

De gemeente Den Haag is voornemens 12 bijzondere panden en objecten die het Haags Indisch Erfgoed vertegenwoordigen aan te wijzen als monument. Na langdurig onderzoek, dat gestart is in 2009, is er een selectie gemaakt van bouwwerken en objecten met een Indisch verleden. Op deze lijst staan onder andere het voormalige kantoorgebouw voor de Rotterdamsche Lloyd aan de Korte Vijverberg en de winkelpui van Denneweg 19.

Het Indische erfgoed is alom vertegenwoordigd in Den Haag. Een groot aantal panden is al beschermd, zoals Hotel des Indes. De stad heeft door haar eeuwenlange deelname aan internationaal verkeer een multicultureel karakter heeft gekregen. Na de onafhankelijkheid van Indonesië vestigde veel Indische Nederlanders zich in Den Haag. Vandaag de dag heeft zo’n tien procent van de Haagse inwoners een Indische achtergrond.

Indisch Erfgoed

Wethouder Saskia Bruines: “Met circa 2500 monumenten behoort Den Haag tot de Top 5 van monumentensteden in Nederland. Door dit Indisch Erfgoed een monumentenstatus te geven, blijft het behouden voor toekomstige generaties. De bouwwerken en objecten zijn van belang voor de (architectuur)geschiedenis van Den Haag en hebben een belangrijke educatieve functie omdat ze ons herinneren aan de koloniale periode.”

In 2009 werd begonnen met het omvangrijke onderzoeks- en inventarisatieproject Sporen van Smaragd: Indisch erfgoed in het stadsbeeld. Dit onderzoek leidde tot een overzicht van bouwwerken en objecten met een Indisch verleden en een referentiekader op lokaal niveau. Een selectie van de resultaten is in 2013 voor een breed publiek toegankelijk gemaakt in de uitgave “Sporen van Smaragd. Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945”.

Een monument en dan?

Met het verkrijgen van de monumentenstatus wordt een gebouw behouden voor toekomstige generaties. Dat betekent echter niet dat er niks meer aan het gebouw mag worden veranderd. Wijzigingen of verbouwingen aan een monumentaal pand mogen de karakteristieken en waarden echter niet aantasten. Dit wordt getoetst via een omgevingsvergunning. Er wordt dan onder andere gekeken naar de aard van de ingreep, waarom die nodig is en hoe die zich verhoudt tot de monumentale waarde. De gemeente kan de eigenaren ook helpen bij het aanvragen van vergunningen en advies geven over een plan van aanpak en over het verduurzamen van het pand.

De volledige lijst van de twaalf objecten die potentieel aangewezen worden als monument, is hier te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio