15.2 C
De Bilt

Kind naar Gezonder Gewicht van start in Leidschendam-Noord

Gemeente Leidschendam-Voorburg gaat samen met stichting JOGG, GGD Haaglanden en JGZ aan de slag met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Met deze aanpak is er specifieke aandacht voor kinderen met overgewicht of obesitas en hun persoonlijke omstandigheden. Spelen er problemen die het overgewicht veroorzaken of in stand houden? Zoals schulden of werkeloosheid binnen het gezin? Één centrale zorgverlener zoekt het uit en betrekt vervolgens de juiste professionals uit het zorg- en sociaal domein. Een aanpak die perfect aansluit bij het programma Sterk voor Noord.

Kracht van de aanpak Gezonder Gewicht

Gezond gewicht is een belangrijk thema binnen het programma Sterk voor Noord en het Lokale Preventieakkoord 2021-2023. Wethouder Juliette Bouw: “We willen dat alle kinderen in onze gemeente een goede start krijgen. Opgroeien in Leidschendam-Noord betekent nu nog dat je minder kansen hebt. Dat moet veranderen. Door in te zetten op concrete acties op het gebied van een gezonde leefstijl en gezonder gewicht, werken we aan het voorkomen van gezondheidsproblemen in de toekomst. De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht sluit hier perfect bij aan.”

Centrale zorgverlener

Twee jeugdverpleegkundigen van Jeugdgezondheidszorg, Larissa Stadman en Anke Erkelens-van Hest, zijn afgelopen december begonnen met een speciale training voor deze aanpak, de leerlijn Centrale Zorgverlener. “De training richt zich vooral op de coördinerende functie die wij als centrale zorgverlener op gaan pakken”, vertelt Larissa. “Tijdens de training leren we om verder te kijken dan alleen naar het overgewicht. We kijken naar de situatie van het gezin waarin een kind opgroeit. Welke invloed heeft dit op zijn of haar leefstijl.”

Er speelt vaak meer dan alleen de voeding of een gebrek aan beweging wanneer een kind overgewicht heeft, is de ervaring van de jeugdverpleegkundigen. Anke: “Het overgewicht kan komen door problemen in de familie of pesterijen, maar het kan ook komen door culturele verschillen. Het is belangrijk dat we hun persoonlijke omstandigheden begrijpen. Het is een laagdrempelige aanpak. We gaan naar het gezin toe en delen ervaringen met elkaar, praten over opvoeding, praktische gezinsdingen. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en bouwen zo een vertrouwensband op.”

Filmpje

Sinds januari dit jaar zijn de jeugdverpleegkundigen als centrale zorgverlener aan de slag op basisschool De Springplank, basisschool De Margriet en basisschool de Tandem. Meer weten over het project Kind naar Gezonder Gewicht? Bekijk de video via https://youtu.be/LZq4vXSHnwc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio