9.2 C
De Bilt

Steeds meer ruimte voor groen, ook goed voor ons riool

Meer groen en planten in tuinen, langs gevels en op pleinen houden onze voeten droog en onze hoofden koel. Het regenwater zakt weg in de grond en wordt opgenomen door de planten die vervolgens voor verkoeling zorgen. Riolen raken niet overbelast en de stad niet te heet. Steeds meer mensen worden zich hier bewust van en zetten zich in voor een groenere leefomgeving en een klimaatbestendige toekomst. Dit is ook terug te zien in de resultaten van het NK Tegelwippen 2022. In het hele land hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor natuur: een nieuw record voor het NK Tegelwippen.

Ook in regio Delfland werd een flink aantal tegels gewipt. Den Haag kreeg zelfs de Gouden Tegel. Hier werd dan ook het grootste aantal tegels ingeruild voor groen (306.178). In onze regio deden 7 gemeenten (Den Haag, Vlaardingen, Schiedam, Westland, Rijswijk, Delft en Zoetermeer) mee aan het NK Tegelwippen en zijn er in totaal 389.963 tegels vervangen door groen. Voor 1vierkante meter groen heb je 11 tegels nodig. Dat betekent dat regio Delfland er de afgelopen zeven maanden 35.451 vierkante meter aan natuur bij heeft gekregen.

Minder steen, meer groen: beter voor het riool

Wanneer tegels worden verwijderd is dit goed voor de vergroening van de stad, de biodiversiteit en gaat dit wateroverlast tegen doordat de grond als spons gaat functioneren. Dit is ook heel goed voor ons riool. Doordat er minder schoon regenwater in het riool stroomt, is het riool minder snel vol en loopt het minder vaak over. Verder hoeft het regenwater dan niet te worden verpompt naar de rioolwaterzuivering waardoor er minder onderhoud nodig is en wordt er bespaard op de energie- en zuiveringskosten voor het waterschap. Dat helpt ook om de gemeentelijke rioolheffing en de zuiveringsheffing van het waterschap minder sterk te laten stijgen.

Op plekken waar alleen tegels liggen stroomt jaarlijks gemiddeld 800 liter hemelwater per vierkante meter via het riool naar de waterzuivering. Dankzij een zeer geslaagd NK Tegelwippen gaat er nu ongeveer 28.360.800 liter minder schoon regenwater door ons rioolstelsel. Tegels eruit, groen erin heeft dus zeker een groot effect. Hoe meer groen, hoe beter voor onze waterhuishouding. Dus iedereen moet vooral tegels blijven wippen!

Gezamenlijke aanpak

In het Netwerk Waterketen Delfland (NAD) werken 12 gemeenten, Hoogheemraadschap van Delfland en twee drinkwaterbedrijven samen aan een meer klimaatbestendige toekomst. Dit doen we door in te zetten op een betrouwbare, betaalbare, toekomstbestendige en duurzame waterketen. Meer weten? Kijk op waterketendelfland.nl

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! en wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ons Water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio