De tweede kamerleden van de commissie SZW (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) hebben vrijdag 19 april een werkbezoek gebracht aan Laakkwartier. Zij staken daar hun licht op over de problematiek rond EU-arbeidsmigranten in Den Haag, met name over de groep die laag- en ongeschoold werk doet. Naar schatting telt Den Haag zo’n 50.000 van deze arbeidsmigranten: bijna 10% van het totale inwonertal van de stad.
Kamerleden
Kamerleden Mariëtte Patijn (GroenLinks-PvdA), Thierry Aartsen (VVD) Tjebbe Van Oostenbruggen (NSC) en Don Ceder (CU) werden bij aanvang van hun werkbezoek ontvangen door Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn, Wijken en Zuidwest. Ook arbeidsmigratie maakt deel uit van zijn portefeuille. In Vrouwenbuurtlab Laak lichtte de wethouder de Haagse situatie rond EU-arbeidsmigranten toe, mede aan de hand van het gemeentelijk programma Arbeidsmigratie in goede banen.
Veel EU -arbeidsmigranten werken niet in Den Haag, maar wonen er wel. Niet zelden betalen zij ook extreem hoge huurprijzen, terwijl zij leven onder erbarmelijke omstandigheden. In sommige wijken overstijgt het aantal geregistreerde arbeidsmigranten de 20 procent en is werkelijke percentage waarschijnlijk nog veel hoger. Dat is slecht voor de sociale samenhang en zet de leefbaarheid in vaak toch al kwetsbare wijken verder onder druk
Arbeidsmigratie
Wethouder Balster benadrukte daarom het belang van de registratie van EU-arbeidsmigranten. De Tweede Kamerleden behandelen binnenkort een wet dat een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus introduceert. Deze wet moet ertoe leiden dat werkgevers en uitzendbureaus (waarvan Den Haag er 1661 telt) hun verantwoordelijkheid nemen. De wethouder riep de Kamerleden op om te zorgen dat werkgevers ook een rol krijgen bij de goede registratie van hun werknemers. En door fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te bieden en te zorgen voor onderdak. ‘No bed, no business’ zou daarbij volgens de wethouder het uitgangspunt moeten zijn.
Medewerkers van Stichting Barka en politiemensen van Bureau Laak vulden de presentatie van Balster aan met hun ervaringen rond arbeidsmigratie. Later maakten de Kamerleden op straat kennis met het mobiele informatiepunt voor EU-arbeidsmigranten én met de voorlichters die met deze bus Den Haag in trekken. Een rondwandeling door Laak en Spoorwijk langs woningen met veel arbeidsmigranten, waarbij de Haagse Pandbrigade voor toelichting zorgde, maakte de problemen daarna nog inzichtelijker.
Er zijn verschillende wetten in voorbereiding waarmee arbeidsmigratie in goede banen kan worden geleid en de woonomstandigheden van arbeidsmigranten kunnen worden verbeterd ,,Stevige wetgeving is echt nodig om uitwassen die we nu vaak zien te voorkomen’, stelt wethouder Martijn Balster.
VVD Kamerlid Thierry Aartsen Benadrukte vrijdag het belang van dit soort werkbezoeken: “Het is goed om tussen al het vergaderen dat wij doen ook te zien waar de problemen zich in werkelijkheid opstapelen.” Ook zijn PVDA-GroenLinks collega Mariëtte Patijn zag duidelijk het nut van haar bezoek aan Laak. “Inhoudelijk wist ik al heel veel over dit onderwerp, ook door mijn vakbondsachtergrond. Hier zijn helpt vooral om voor ogen houden: wij werken aan wetten, maar dit zijn de mensen voor wie we dat doen.”