9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Waterflessen GGD cadeau: warm weer is een gezondheidsrisico!

Delft – Om kwetsbare inwoners te beschermen heeft de GGD Haaglanden Waterflessen ontwikkeld met een begeleidende brief met tips die deze week door verschillende organisaties in de stad zijn verspreidt. De verwachting is dat in de loop van de tijd als gevolg van klimaatverandering het jaarlijkse aantal periodes met extreem hoge temperaturen zal toenemen. Ook deze week wordt het weer opnieuw erg warm.

Waterfles

Voor de Gemeente Delft is deze lokale ondersteuning erg belangrijk. 470 Alleenstaande ouderen in zorg bij Pieter van Foreest en Careyn ontvangen een Waterfles van wijkverpleegkundigen, 60 cliënten van Perspectief ontvangen een Waterfles bij de daklozenopvang aan de Spoorsingel, 100 ouderen die gebruik mogen maken van de Voedselbank krijgen een Waterfles aangeboden en team Buitenhof van Delft Voor Elkaar gaat met 120 GGD Waterflessen de wijk in!

Risicogroep

Warm weer vormt voor bepaalde mensen een bedreiging voor de gezondheid. Ouderen vormen de grootste risicogroep, omdat hun temperatuurregulatie doorgaans slechter is en het dorstgevoel verminderd is. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen lopen een gezondheidsrisico.

Invloed genees- en genotsmiddelen

Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico op gezondheidseffecten vergroten bij aanhoudende hitte. Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met een cardiovasculaire aandoening leiden tot verstoring van de bloed-doorstroming van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Algemene adviezen

Al jaren zijn de adviezen over het beperken van de gevolgen van hitte ongeveer hetzelfde. In het Nationaal Hitteplan krijgen voor dit jaar de adviezen een aanpassing. De bekende adviezen zijn:

  • Drink voldoende
  • Houd uzelf koel
  • Houd uw woning koel
  • Zorg voor elkaar

Nieuw is een advies over medicijngebruik, aandacht voor herkennen van symptomen als gevolg van extreme hitte en de vraag aan alle inwoners om alert te zijn. Een animatiefilmpje over warm weer en waar je op moet letten is te downloaden op de website van het RIVM, https://www.rivm.nl/hitte  

Vragen

Indien er vragen zijn n.a.v. dit bericht kan contact worden opgenomen met de GGD Haaglanden via info@ggdhaaglanden.nl. Bent u in zorg dan kunt u contact over dit onderwerp opnemen met uw zorgorganisatie. Ook kunt u voor vragen terecht bij de ouderenadviseurs van Delft Voor Elkaar via info@delftvoorelkaar.nl

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio