13.6 C
De Bilt

Snelheidsverlaging N3 meer dan ooit noodzakelijk

Dordrecht – De gemeente Dordrecht heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) per brief verzocht om op de gehele N3 de maximumsnelheid te verlagen van 100 naar 80 kilometer per uur. Een snelheidsverlaging verbetert de luchtkwaliteit en leefbaarheid voor bewoners langs de weg. Bovendien geeft het direct invulling aan het advies van Commissie Remkes om de maximumsnelheid te verlagen op snelwegen én provinciale wegen, als onderdeel van de aanpak van de stikstofproblematiek.

Stikstofuitstoot en snelheidsverlaging

De aangescherpte eisen ten aanzien van stikstofuitstoot hebben verstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld voor de bouwopgave waarover Dordrecht op dit moment met het ministerie van Binnenlandse Zaken afspraken maakt. Om aan de aangescherpte eisen te kunnen voldoen, adviseerde het Adviescollege Stikstofproblematiek een breed pakket aan maatregelen voor luchtkwaliteitsverbetering door te voeren. Snelheidsverlaging op snelwegen en provinciale wegen is één van de adviezen. Vanwege de ligging van de N3 vlakbij het Natura 2000-gebied de Biesbosch levert een verlaging van de maximumsnelheid naar 80 km/uur een directe bijdrage aan het oplossen van deze problematiek.

Veel veranderd

Dordrecht pleit al langer voor een lagere maximumsnelheid op de N3. Wethouder Rik van der Linden: “In 2017 hebben we dit verzoek ook al gedaan. Maar in de tussentijd is er veel veranderd. Naast de zeer urgente stikstofproblematiek en scherpere wet- en regelgeving werkt het kabinet ook aan het Schone Lucht Akkoord. Het kabinet wil de luchtkwaliteit permanent verbeteren en daarmee bijdragen aan gezondheidswinst voor iedereen in Nederland. Snelheidsverlaging is een maatregel die hier sterk aan bijdraagt.”

Positieve reactie

Wat Dordrecht betreft, kan er snel actie worden ondernomen. Van der Linden: “Deze maatregel is snel uitvoerbaar gezien het aankomende groot onderhoud van de N3 in 2020, is relatief goedkoop én draagt bij aan een betere en gezondere leefomgeving. Een snelheidsverlaging op de N3 is meer dan ooit actueel. We rekenen dan ook op een positieve reactie uit Den Haag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio