8.2 C
De Bilt

Schapen begrazing het openbaar groen

Gemert – Je hebt ze de afgelopen maand vast gezien: schapen in het openbaar groen! In verschillende natuurterreinen en wadi’s binnen onze gemeente worden schapen ingezet als milieuvriendelijk alternatief voor het maaien van bloemrijk grasland.

Voordelen schapen

Behalve dat het inzetten van de dieren duurzaam en milieuvriendelijk is, heeft deze manier van beheer ook andere voordelen. Begrazen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van bloemrijk grasland. Zo nemen de dieren zaden uit andere terreinen mee in hun vacht en dragen zo bij aan de verspreiding van soorten. Ook begrazen schapen bepaalde delen van het terrein intensiever dan andere waardoor meer variatie ontstaat, wat weer gunstig is voor kruidengroei en bodeminsecten zoals wilde bijen. Een bijkomend voordeel is dat het maaisel niet hoeft te worden vervoerd, gestort en gecomposteerd.

Inzet

Met name op moeilijk bereikbare terreinen zoals op taluds en onder laag vertakte bomen lost de inzet van deze dieren een beheerprobleem op. Verder is het natuurlijk erg leuk en mooi om een aantal keer per jaar een kudde schapen te zien lopen!

De gemeente Gemert-Bakel werkt aan natuurvriendelijke bermen. Door een beheer van maaien en afvoeren krijgen meer planten de kans om te groeien en bloeien en wordt de berm een geschikte leefplaats voor veel diersoorten. In de maand oktober wordt er weer gemaaid in een groot deel van de bermen.

Minder vaak maaien en afvoeren van het maaisel

De meeste planten kunnen er niet tegen wanneer zij te vaak gemaaid worden. Alleen gras heeft daar geen last van. Een natuurvriendelijke berm op zandgrond wordt daarom maar een keer per jaar of een keer per twee jaar gemaaid.

De berm

Door het bermmaaisel bij iedere maaibeurt af te voeren zorgt de gemeente ervoor dat de bermen minder voedselrijk worden en er voldoende open ruimte blijft voor de ontwikkeling van verschillende kruiden, we noemen dit ook wel verschralingsbeheer. Door dit verschralingsbeheer worden sterk concurrerende planten zoals grassen benadeeld en krijgen andere, vaak bloemrijke planten de kans zich in de bermen te vestigen.

201002 Maaien bermen klein w Klein min

Niet alles maaien

Je zal zien dat bij iedere maaibeurt een deel van de berm wordt overgeslagen of dat de bermen aan beide zijden van de weg om en om gemaaid worden. Wanneer in een keer alles wordt afgemaaid, verdwijnen alle schuilplaatsen en al het voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Bovendien worden dan alle eitjes, rupsen en poppen van vlinders, wilde bijen en andere insecten verwijderd die op dat moment tussen de planten zaten. Ook in de winter, als er niets meer bloeit, is niet alles gemaaid. Deze ongemaaide delen bieden veel dieren een overwinterings- en voedselplaats.

Wat kun je zelf doen?

Handelingen die schade toebrengen aan de berm moeten vanzelfsprekend worden nagelaten. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling om (tuin)afval te storten in de berm. Op een aantal plaatsen worden bermen kort gemaaid door particulieren. Wanneer je de vegetatie in de wegberm direct voor jouw woning kort wilt houden omdat je dit netter of mooier vind, is dit geen probleem. Voer het maaisel daarbij dan bij voorkeur af naar bijvoorbeeld je composthoop. Het maaien van complete wegbermen gaat ten koste van de biodiversiteit in onze gemeente en is daarom niet toegestaan.

Natuurlijk kun je ook in de eigen tuin veel doen voor wilde bijen, vlinders, vogels en andere dieren! Tips hiervoor vind je op www.nederlandzoemt.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio