13.3 C
De Bilt

Start campagne ‘Gevaarlijke stoffen over het spoor? Heb de risico’s door!’

Vanaf 19 februari start de campagne ‘Gevaarlijke stoffen over het spoor? Heb de risico’s door!’ in acht gemeenten langs het spoor in regio Zuidoost-Brabant. De campagne bevordert de zelfredzaamheid van mensen die dichtbij het spoor wonen tijdens het eerste kwartier na een incident.

Goederenvervoer per spoor neemt de komende jaren toe in onze regio. Onder deze goederen bevinden zich ook gevaarlijke stoffen. Het risico op een spoorincident is klein. De gevolgen van een incident kunnen echter groot zijn. De hulpdiensten en gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners weten hoe zij moeten handelen als het mis gaat. Daarom werken acht gemeenten in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost samen om inwoners en mensen die werken, studeren en verblijven rond het spoor te informeren over wat te doen bij een incident met gevaarlijke stoffen. Het gaat hier om risicocommunicatie. Deze vindt plaats op een moment dat er niets aan de hand is.

Het maakt mensen bewust en zet aan tot nadenken. Dit bevordert de zelfredzaamheid van mensen tijdens het eerste kwartier na een incident. Daarna is de hulpverlening opgestart en geven de hulpdiensten en gemeente aan hoe mensen verder moeten handelen.

thumbnail?sz=w1920&id=1N bxokUgLKmnk7zDpNLmGN6r1Qn6nYf
Gevaarlijke stoffen over het spoor_ Heb de risico’s door! – Beeld: ophetjuistespoor.nl

Herhaling campagne over gevaarlijke stoffen over het spoor

De campagne is in 2019 voor het eerst ingezet en in 2021 herhaald. Hulpdiensten en gemeenten vinden het belangrijk om dit onderwerp blijvend onder de aandacht te brengen bij inwoners, daarom krijgt de campagne nu in 2024 een vervolg in acht Brabantse gemeenten: Eindhoven, Helmond, Deurne, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Best, Heeze-Leende en Cranendonck.

In een periode van vier weken zien mensen die in de buurt van het spoor wonen, werken, studeren of verblijven berichten op hun social media-accounts. Gedurende de campagneweken ontvangen mensen die dichtbij het spoor wonen een fysieke informatiekaart waarop staat wat zij het beste kunnen doen bij een incident. Gemeenten maken een eigen keuze in de verspreiding (de gehele doelgroep of alleen de nieuwbouwwoningen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio