8.8 C
De Bilt

Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland starten mobility hub pilot bij Buitenhaven in Stellendam

Gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland zijn zaterdag 23 april gestart met een mobility hub pilot. De pilot, die na afgelopen weekend nóg drie weekenden (zaterdag en zondag) plaatsvindt, heeft als doel om met name de dagrecreanten van buiten het eiland te verleiden de auto te laten staan. De laatste kilometers naar de eindbestemming legt men vanaf dat moment af met een (elektrische) fiets of bakfiets. De goede samenwerking tussen gemeente, provincie Zuid-Holland en een aantal commerciële partijen maakt deze pilot mogelijk. De parkeerplaats aan de Meester Snijderweg bij de Buitenhaven in Stellendam is gekozen als pilotlocatie.

Schoon eiland met veel toerisme

Goeree-Overflakkee trekt als schoon eiland van zon, zee, rust en ruimte jaarlijks een groot aantal toeristen. Toeristen die genieten van de prachtige natuur en de faciliteiten die het eiland allemaal biedt. Om het eiland ook in de toekomst zijn natuurpracht te laten behouden is duurzaam, schoon vervoer op Goeree-Overflakkee een steeds groter aandachtspunt. Voor de gemeente, ondernemers, inwoners én bezoekers.

Volle wegen op Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee kent met name in de maanden april tot en met oktober een grote toestroom aan (dag)toeristen. Op mooie (strand)dagen lopen de wegen vaak vol met autoverkeer. Uitstapjes om het eiland Goeree-Overflakkee van west naar oost te ontdekken gebeuren ook meestal per auto. Dit alles zorgt voor een groeiend aantal onveilige situaties. Daarnaast is de extra druk op het wegennetwerk een belangrijke oorzaak van de serieus stijgende CO₂-uitstoot op Goeree-Overflakkee.

Mobility Hub Stellendam

De overgang naar schonere vervoersmiddelen voor toeristen op Goeree-Overflakkee krijgt haar eerste gezicht door het organiseren van een mobility hub pilot in Stellendam. Bij de Buitenhaven kan men als gebruiker tijdens deze pilot de auto veilig parkeren en op een eenvoudige, laagdrempelige manier een (elektrische) fiets of bakfiets huren. Vanaf die locatie legt men op een fijne, gezonde én duurzame manier de ‘last miles’ af richting bijvoorbeeld het prachtige Noordzeestrand of de historische binnenstad van Goedereede.

Verkenningstocht

De gebruiker kan er ook voor kiezen om te beginnen aan een verkenningstocht over het eiland en zo prachtige dorpen als Middelharnis, Herkingen en Oude-Tonge ontdekken. Stichter van meerdere landelijke duurzaamheidsinitiatieven en lid van de mobility hub projectgroep Laurens Tuinhout zegt er het volgende over: “Goed en fijn om te zien dat de lokale betrokkenheid groot is. Zo voorziet De Bever Verhuur uit Ouddorp ons van de nodige fietsen. Zij zien, net als wij, het nut en de noodzaak in van een pilot als deze.

Het eerste weekend hadden we de nodige aanloop, waarbij de nieuwsgierigheid groot was. Dit stemt me positief! De door ons uitgerolde online campagnes via onder meer Facebook en gratis navigatie app Waze om mensen last minute een duurzaam vervoersalternatief te bieden hebben hieraan bijgedragen. Het is aan ons om de komende weken te schaven aan het concept, zodat nog meer mensen de weg naar de mobility hub weten te vinden en de fiets pakken.”

Doel van de pilot

De inzichten die deze mobility hub pilot in Stellendam geeft worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van een visie op duurzame mobiliteit. Op die manier wordt er toegewerkt naar toerisme dat in harmonie is met de veiligheid, de natuur, het milieu en de inwoners. 

Data, tijden en reserveren

De mobility hub pop-up unit bij de pilotlocatie in Stellendam is geopend op zaterdag en zondag.

Openingstijden: 11.00 – 19.00 uur.

  • Zaterdag 7 en zondag 8 mei
  • Zaterdag 14 en zondag 15 mei
  • Zaterdag 21 en zondag 22 mei

Bij slecht weer is de mobility hub pop-up unit niet geopend, waardoor weekenden kunnen verschuiven. De kans bestaat daarom dat de pilot doorloopt tot en met het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 juni. De meest actuele informatie over data, openingstijden en het reserveren van een (elektrische) fiets of bakfiets kan gevonden worden op de website van gemeente Goeree-Overflakkee: www.goeree-overflakkee.nl/mobilityhub.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio