9.9 C
De Bilt

Gemeente Gouda komt met steunpakket voor Gouwenaars en maatschappelijke organisaties

Steeds meer kwetsbare Gouwenaars en maatschappelijke organisaties dreigen in financiële problemen te komen door de hogere energierekening en de inflatie. Daarom trekt de gemeente Gouda nog dit najaar 2 miljoen euro extra uit voor ondersteuning van inwoners en maatschappelijke organisaties, zoals sportverenigingen, buurthuizen en culturele instellingen.

De steun bevat onder andere verhoging van de inkomensgrens voor hulp aan mensen met een laaginkomen, een eenmalige verhoging van het jeugdtegoed en een noodfonds voor organisaties en instellingen. Wethouder Michiel Bunnik (Financiën): Het college wil handelen in deze crisis net als rond corona. In Gouda mag niemand in de kou staan. Inwoners niet en organisaties niet”.

Gouwenaars helpen met vaste lasten

De gemeente komt nog dit najaar in actie voor Gouwenaars die hun vaste lasten nog nauwelijks kunnen betalen. Het betreft huishoudens met lagere inkomens  Maar ook maatschappelijke organisaties zoals welzijnsorganisaties, sportverenigingen, buurthuizen en culturele instellingen. De maatregelen in het ‘winterplan’ zijn een aanvulling op wat het Rijk heeft aangekondigd. De steun gaat dit najaar in en loopt in ieder geval door tot en met 2023.

Wethouder financiën Michiel Bunnik “De nood is hoog. We willen niet wachten, maar nú actie ondernemen. We komen daarom met een aanvullend steunpakket met maatregelen die we nú kunnen nemen. Maar we kijken nadrukkelijk ook naar het langere termijn beeld. In Gouda mag niemand in de kou staan. Inwoners niet en organisaties niet.”

Verhoging inkomensgrens voor hulp aan mensen met laag inkomen

Meer Gouwenaars kunnen gebruik maken van de regelingen voor mensen met een laag inkomen. De gemeente verhoogt de inkomensgrens van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. Vanaf 2023 gaat dit de nieuwe norm worden voor de meeste regelingen. Voor de uitkering van de energietoeslag en om in aanmerking te komen voor een collectieve ziektekostenverzekering geldt dit al in Gouda.  

Meer bekendheid aan hulp bij geldzorgen

De gemeente Gouda gaat bestaande hulp en loketten voor kwetsbare inwoners beter bekend maken. Nog niet iedereen die recht op ondersteuning heeft,maakt daar nu namelijk gebruik van. Samen met partners in de stad, zoals het sociaal team, wil de gemeente zoveel mogelijk kwetsbare Gouwenaars bereiken. Het sociaal team gaat extra spreekuren houden waar inwoners met geldzorgen terecht kunnen. Zij kunnen inwoners adviseren over de regelingen voor inkomensondersteuning maar ook bij dreigende schulden.

Extra jeugdtegoed

Kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen krijgen in Gouda een kindpakket. Onderdeel hiervan is een jeugdtegoed dat kan worden besteed aan kinderkleding, – schoenen, school- en sportspullen. Het jeugdtegoed wordt deze winter eenmalig verhoogd voor Gouwenaars. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar gaat het jeugdtegoed van 150 naar 250 euro. Voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar van 150 naar 500 euro.

Gouds Klusteam gaat helpen bij energie besparen

Een nieuw “klusteam” gaat huis-aan-huis gratis kleine energiebesparende maatregelen uitvoeren voor Gouwenaars. Het team van vrijwilligers helpt huurders en woningeigenaren en ook maatschappelijke organisaties. Het gaat hier om kleine maatregelen zoals het aanbrengen van radiatorfolie, een brievenbusborstel of het installeren van een waterbesparende douchekop. Eind oktober start het klusteam.

Noodfonds voor maatschappelijke organisaties en instellingen

Er komt een tijdelijke schaderegeling voor Goudse maatschappelijke organisaties en instellingen die de hoge energielasten niet kunnen opbrengen. Zowel grote als kleine maatschappelijke organisaties op het gebied van onder meer sport, cultuur en welzijn kunnen een beroep doen op dit noodfonds. De gemeente heeft voor 2022 1,7 miljoen euro gereserveerd.

Langere termijn

Het college weet dat het met deze maatregelen en acties niet alles kan oplossen. Het college sluit daarom niet uit dat het nodig is om later verdere maatregelen te treffen. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld ook kijken of er mogelijkheden zijn om Goudse ondernemers te steunen, bijvoorbeeld met soortgelijke inzet als in de coronaperiode. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig, omdat gemeenten weinig hulpmiddelen hebben om ondernemers te steunen. Dit is ook afhankelijk van de maatregelen vanuit het Rijk.

Verder wordt bijvoorbeeld gekeken naar versnellingsmogelijkheden die in gemeentelijke gebouwen en scholen tot energiebesparing zouden kunnen leiden of snellere verduurzaming van woningen zou opleveren. Het college gaat snel met de gemeenteraad over de maatregelen in gesprek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio