16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april in gemeente Groningen

De Tegeltaxi gaat weer vanaf dinsdag 16 april rijden in de gemeente Groningen. Deze vrachtauto is een gratis service van de gemeente Groningen om uit de tuin gewipte tegels op te halen. De overtollige tegels kunnen inwoners op vaste dinsdagen in april, mei en juni aanbieden. Kijk voor de route van de Tegeltaxi, data en aanmelding op duurzaamgroningen.nl/tegeltaxi.

Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels vervangen door planten of ander groen. Groen werkt verkoelend, helpt wateroverlast tegen te gaan en is goed voor vogels, insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van een groene leefomgeving. Ook is bewezen dat mensen van groen gelukkig worden. In 2023 zijn er in Groningen maar liefst 126.000 tegels gewipt. Het streven is dat aantal dit jaar te overtreffen.

Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als border, planten- en moestuinbak of insectenhotel. Is hier geen ruimte voor, dan kunnen inwoners maximaal twintig vierkante meter aan tegels en klinkers aanbieden via de website Duurzaam Groningen om op te laten halen.

Op een straathoek aanbieden

De stenen moeten op een straathoek worden neergelegd en zodanig dat de grijper van de vrachtauto ze goed kan oppakken. Daarna worden ze gerecycled. Wie meer dan twintig vierkant meter verharding uit de tuin verwijdert en vervangt door groen, kan subsidie bij de gemeente aanvragen. Kijk daarvoor op duurzaamgroningen.nl/klimaatsubsidie.

Tegeltaxi NK Tegelwippen en winactie

De Tegeltaxi is onderdeel van de actie NK Tegelwippen. Van 22 maart tot en met 31 oktober doet Groningen hier met ruim 175 andere gemeenten aan mee. Het aantal verwijderde tegels kan worden doorgegeven op de website nk-tegelwippen.nl. Zo kan Groningen hoog op de ranglijst eindigen. Aan het Groningse NK Tegelwippen is een winactie gekoppeld. Tegelwippers kunnen een cadeaubon van een tuincentrum ter waarde van 100 euro winnen. Kijk hiervoor op duurzaamgroningen.nl/nk-tegelwippen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio