20 C
De Bilt

Groningers kunnen fleurige geveltuin nu zelf aanleggen

Bewoners met weinig of geen groen bij hun huis kunnen een geveltuintje aanleggen. Niet iedereen in de gemeente Groningen heeft namelijk een groene voortuin. Soms grenzen huizen direct aan een grijze stoep. Voorheen legde de gemeente deze tuintjes aan. Vanaf nu mag iedereen onder voorwaarden en op de meeste plekken in Groningen zelf een geveltuin aanleggen.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja gaf dinsdagmiddag in de wijk Hoornse Meer het startsein van het nieuwe gemeentelijke beleid rondom deze tuinen. Ze wipte samen met bewoner Jelmer Spliethof tegels en zette planten in de grond.

Fleurige geveltuinen

“Gevelgroen zorgt voor schaduw op de muur van je huis en zo voor verkoeling op hete zomerdagen, die steeds vaker voorkomen. De planten nemen water op en helpen zo wateroverlast te voorkomen, vooral bij hoosbuien. Ook zijn bloemen en het groen goed voor insecten en vogels. En zeker niet onbelangrijk: fleurige geveltuinen maken de straat veel mooier”, aldus wethouder Wijnja.

Spliethof was blij dat het geveltuintje – met hulp – in een uur tijd klaar was. “Met die nieuwe werkwijze kunnen mensen het nu zelf doen, in hun eigen tijd, zonder dat je een aanvraag hoeft te doen bij de gemeente. Veel beter, dit wordt een succes!”, zei Spliethof.

Laatste hand gelegd aan het tuintje
Laatste hand gelegd aan het tuintje – Foto: Bert Lanting

Regels, melding en overleg

Er zijn een aantal regels voor de aanleg. De belangrijkste is dat er 1,50 meter loopruimte overblijft op de stoep. Een dergelijke tuin grenst altijd aan de muur van de woning, is maximaal 45 centimeter diep en er moet een rand of border eromheen. Dat kan met overtollige tegels. Wie een geveltuin wil aanleggen, moet dat melden via een formulier op de website van de gemeente.

In de Binnenstad, het Ebbingekwartier, monumentale panden en bij beschermde stads- of dorpsgezichten moeten bewoners eerst overleggen met de gemeente. Dat kan ook via bovenvermeld formulier. Dan wordt er beoordeeld of een geveltuin op die plek passend is. Op de website van Duurzaam Groningen staan tips en een stappenplan hoe een geveltuin aan te leggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio