17.6 C
De Bilt

Statement over kinderhartcentrum UMCG van gemeenteraad Groningen naar minister Kuipers

De gemeenteraad van Groningen heeft een statement over het kinderhartcentrum van het UMCG naar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gestuurd. De raad pleit daarin voor behoud van het centrum. De voltallige raad dringt er bij de minister op aan om bij keuze voor 2 locaties van kinderhartcentra in Nederland het belang van regionale spreiding zwaarwegend mee te laten tellen.

De raad voelt zicht gesteund door deimpactanalyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daaruit blijkt dat het effect van het wegnemen van de kinderhartzorg uit het UMCG groot is. Want daarmee komt de regionale toegankelijkheid van de acute zorg in het geding. Ook heeft het weghalen van het kinderhartcentrum uit het UMCG gevolgen voor andere zorg in het UMCG en andere ziekenhuizen, omdat het UMCG een sterke regionale functie heeft.

Expertises

Daarnaast heeft het UMCG expertises opgebouwd die niet verplaatsbaar zijn naar andere centra, en die dan verloren zouden gaan. Alle 12 raadsfracties vinden dat dit moet worden voorkomen en dat het UMCG zijn kinderhartcentrum moet behouden.

Minister Kuipers heeft de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU) deze week verzocht om met een voorstel te komen om de complexe zorg op twee locaties te concentreren. Het UMCG heeft zich eerder uitgesproken voor drie locaties, maar heeft na het besluit van de minister aangegeven graag één van de twee locaties te willen worden. De Groninger gemeenteraad dringt er in het statement bij de minister op aan om bij de keuze voor twee locaties het belang van regionale spreiding zwaarwegend mee te laten tellen.

Motie

De raad van de gemeente Groningen nam op 21 december 2022 ook al een motie aan waarin de raad het college vroeg om er bij de minister van VWS en de leden van de Tweede Kamer op aan te dringen het voorgenomen kabinetsbesluit om het kinderhartcentrum in Groningen te sluiten definitief van tafel te vegen en daarmee een einde te maken aan de onzekerheid voor patiënten, medewerkers en inwoners uit Noord Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio