6.6 C
De Bilt

Actie brengt warmtelekkages in en rond woningen in beeld

Haren – Met de vroege voorjaarscampagne ‘Haren neemt gas terug’ willen het Energieloket en Transition Town Haren (TTHaren) inwoners van Haren minder afhankelijk maken van gas. Eén van de acties van deze campagne is het maken van gratis warmtebeelden van huizen: met een speciale infraroodcamera worden warmtelekkages in en rond de woning weergegeven.

Beelden met deskundig advies

De actie loopt van 12 februari tot en met 9 maart in Oosterhaar. Deelnemers ontvangen de beelden van hun woning en kunnen aan de hand hiervan deskundig advies krijgen van een energieadviseur over het optimaal isoleren van hun huis. Zo kan hun gasverbruik dus verminderen en nemen zij gas terug.

Meten is weten

Eén van de deelnemers aan de actie is wethouder Michiel Verbeek: “Ik ben erg benieuwd, maar ook een beetje huiverig voor de uitkomst. Ik woon in een jaren ’30-woning en gezien deze leeftijd zijn er vast wat warmtelekkages in beeld te brengen. Echter, meten is weten. Als ik mijn huis beter kan isoleren, mijn gasverbruik daarmee terug kan dringen en zo een duurzame bijdrage kan leveren aan het klimaat zal ik dat zeker doen. En ik hoop vele anderen met mij.”

50 aanmeldingen beelden warmtelekkages

Inmiddels hebben al 50 woningeigenaren uit Oosterhaar zich aangemeld voor de gratis warmtebeelden. Bill Morris, voorzitter van TTHaren is heel blij met deze enorme belangstelling. “Helaas kunnen wij maar een beperkt aantal huizen aan en met deze 50 aanmeldingen zitten wij helemaal vol. Vanwege het overweldigende succes willen wij wel kijken of wij deze actie dit najaar nogmaals kunnen organiseren.”

Energiemarkt

Op zaterdag 24 maart a.s. vindt de Energiemarkt ‘Haren neemt gas terug’ plaats van 11.00 tot 16.00 uur in de Mellenshorst. Tijdens deze markt kunnen bezoekers allerlei informatie krijgen over hoe ze gas kunnen besparen en is de aftrap van de collectieve inkoop van isolatie voor geïnteresseerden. Tijdens de markt is ook een energieadviseur aanwezig die de deelnemers van de warmtebeeldenactie concrete adviezen geeft aan de hand van de door hun meegenomen beelden. Het Energieloket verloot een bespaarpakket onder alle bezoekers van de markt.

Het Energieloket

Het Energieloket geeft onafhankelijk advies over een duurzamere woning. De website www.energieloket-groningen.nl/haren is het startpunt voor particuliere woningeigenaren met vragen over energiebesparing en -opwekking. De website biedt informatie en verschillende tools om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor uw eigen woning. Daarnaast is er een overzicht van bedrijven in de regio en mogelijke manieren om de maatregelen te financieren te vinden. Het loket heeft ook een telefonische helpdesk voor verdere vragen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio