10.2 C
De Bilt

Gemeente Eemsdelta sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Eemsdelta gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Ben Visser en Alex van Pel van het meldpunt tekenden daarvoor op dinsdag 11 oktober een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu signalen over criminaliteit en fraude in Eemsdelta van Meld Misdaad Anoniem. Het landelijke meldpunt geeft tips over criminaliteit in Eemsdelta voortaan ook rechtstreeks door aan de gemeente. Als een gemeente niet aangesloten is, dan wordt anonieme informatie alleen gedeeld met opsporingsdiensten als politie en justitie.

Ogen en oren van inwoners hard nodig

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Ben Visser:  “Inwoners zijn de oren en ogen van de wijk en zitten vaak met zorgen of signalen die niet gemeld worden bij de politie. Meld Misdaad Anoniem is een meldpunt waar anoniem informatie gegeven kan worden over criminaliteit en misdaad. Op deze manier kunnen wij dergelijke meldingen ook oppakken binnen onze gemeente.”

Aanpak van ondermijning in Eemsdelta

De aanpak tegen ondermijning maakt een belangrijk onderdeel uit van de uitvoering van het veiligheidsbeleid van gemeente Eemsdelta. Deze aanpak is gericht op gebiedsgericht werken, wat inhoudt dat de aanpak van de veiligheidsthema’s een zaak is van samenwerken, afstemmen en informatie uitwisselen. Bij het thema ondermijning wordt daarom ook gekeken hoe de gemeente een betere informatiepositie kan verwerven. Door middel van de anonieme meldingen kan meer zicht verkregen worden op criminele activiteiten vanuit de onderwereld.

Melder blijft buiten beeld

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem kan iedereen een melding doen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude of onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal.Alex van Pel: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. In de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden.

Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bel 0800 – 7000

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio