7.7 C
De Bilt

Burgemeester wil erkenning voor Molukse inwoners

Midden-Groningen – Burgemeester Adriaan Hoogendoorn maakt zich hard voor de erkenning van de slechte opvang van de Molukse inwoners, nu 70 jaar geleden. Ongeveer 60 jaar geleden kwamen zij in Foxhol in de gemeente Midden-Groningen wonen. Hij ging daarom afgelopen dinsdagavond met een delegatie van Molukse inwoners in Foxhol in gesprek.

Erkenning onwaardig ontvangst en opvang

Burgemeester Hoogendoorn heeft landelijk aandacht voor de situatie van de Molukkers gevraagd. Samen met een aantal andere burgemeesters publiceerde hij een brief waarin zij gezamenlijk minister-president Rutte oproepen om het leed dat de Molukkers 70 jaar geleden is aangedaan, te erkennen. Hierin vragen ze hem dit jaar aan te grijpen om bij dit bijzondere historische moment stil te staan. Om te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds onwaardig was. Dit heeft tot op de dag van vandaag diepe sporen achtergelaten.

Gesprek met Molukse inwoners

Op 21 december 2021 is het precies 60 jaar geleden dat de eerste Molukse inwoners in Foxhol kwamen wonen. Ze kwamen uit Oldambt waar ze 10 jaar in de Carel Coenraadpolder woonden, in de volksmond wordt dit ook wel ‘het Ambonezenbosje’ genoemd. In de Coenraadpolder woonden 76 gezinnen en daarvan moest een derde naar Foxhol verhuizen. Van de oorspronkelijke groep woont nog steeds een deel in Foxhol. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn sprak dinsdagavond met een aantal van hen in hun eigen kerk, de Petruskerk. Adriaan Hoogendoorn: “Het was een warme kennismaking waar zeker nog een vervolg op komt. Onvoorstelbaar hoe Nederland met deze inwoners is omgegaan.” De erkenning van dat leed is erg op zijn plaats.

Dwars door de storm

Burgemeester Hoogendoorn heeft als cadeau het boek ‘Dwars door de storm’ van Martine Letterie en Karlijn Stoffels aangeboden. In het boek vertellen de schrijvers het verhaal van een boerendochter en een Molukse jongen die wonen in het Ambonezenbosje. Later verhuist de jongen naar Foxhol. In het boek worstelen de kinderen met hun afkomst en hun verwachtingen van de toekomst.

Expositie 70 jaar aanwezigheid Molukkers in Nederland

Midden-Groningen staat stil bij het jubileum door vanaf 21 december 2021 de rondreizende tentoonstelling ‘70 jaar aanwezigheid van Molukkers in Nederland’ in de gemeente Midden-Groningen te houden. Het vertelt het verhaal van hun ontvangst hier in Nederland en roept om erkenning van het hen aangedane leed.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio