6.7 C
De Bilt

Gedeputeerde Homan bezoekt aardgasvrije dorpen

Oldambt – Gedeputeerde Nienke Homan bracht deze week een werkbezoek aan Nieuwolda en Wagenborgen. Zo’n 1200 woningen en bedrijven uit deze dorpen moeten in 2022 volledig aardgasvrij zijn. De subsidieaanvraag om dit plan te kunnen realiseren is inmiddels ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Homan kreeg in de proefwoning in Nieuwolda uitleg over het plan.

Wagenborgen en Nieuwolda onderweg naar duurzaamheid

Nieuwolda is in 2013 gestart met een bewonersproject om het meest energiezuinige dorp van Nederland te worden. Onderdeel van dit project was het realiseren van een energieleverende en levensloopbestendige proefwoning, waarin Oost-Groningers gratis mogen logeren. Andere duurzaamheidsprojecten in Nieuwolda zijn de nieuwbouw van verpleegcentrum ’t Hamrik die 400 zonnepanelen heeft gekregen, het aanbrengen van 40 zonnepanelen op Dorpshuis ’t Trefpunt en het installeren van ledlampen in de straatverlichting.

dorpen

Ook in buurdorp Wagenborgen wordt hard gewerkt aan levensloopbestendig wonen. Woonstichting Groninger Huis is van plan om tiny houses te realiseren in het dorp. Deze woonvorm heeft slechts een kleine CO2-voetafdruk en wordt gerealiseerd met duurzame materialen. Ook willen inwoners van Wagenborgen een zonnepark realiseren.

Volledig aardgasvrije dorpen

Gedeputeerde Homan kreeg samen met wethouders Broekhuizen van de gemeente Oldambt en Rijzebol van de gemeente Delfzijl uitleg over de plannen om beide dorpen volledig aardgasvrij te maken. Hiervoor wordt het bestaande aardgasnet geschikt gemaakt voor het gebruik van lokaal geproduceerd biogas, bijgemengd met 20 procent waterstof. Daarnaast worden woningen en bedrijfspanden geïsoleerd en wordt er apparatuur aangelegd voor elektrische bijverwarming tijdens de koudste dagen van het jaar.

Enthousiaste reactie

Gedeputeerde Homan reageerde enthousiast op de presentatie van de plannen. Ze gaf aan onder de indruk te zijn van het initiatief en wil graag op de hoogte blijven. Waar mogelijk wil ze helpen om het project tot een succes te maken. Na afloop van de bijeenkomst maakte ze samen met beide wethouders een vlog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio