21.9 C
De Bilt

Heideschapen grazen binnenkort in het Gorechtpark

Hoogezand – Schapenboerderij Penninga gaat het Gorechtpark begrazen met heideschapen voor de gemeente Midden-Groningen. Het doel van de begrazing is om op een milieuvriendelijke manier het gebied onder stroomkabels van Tennet beheersbaar te houden. Daarnaast is de aanwezigheid van deze dieren een welkome aanvulling voor de uitstraling van het park.

De ruige wildgroei van grassen, planten en struiken zal door inzet van schapen beheersbaar blijven. Ongewenste planten zoals, zoals berenklauw en brandnetels worden graag gegeten door de heideschapen. Ook ongewenste boomopslag kan met een goed ingezette kudde worden bestreden. Daarnaast zorgen schapen er met hun vacht, hoeven en mest voor dat zaden en vruchten verspreid worden. De omvang van de kudde, die steeds door het gebied verplaatst wordt, zal afgestemd worden op de gewenste plantengroei.

De schapen die ingezet worden zijn Drentse heideschapen. Deze heideschapen zijn zeer geschikt voor het begrazen van allerlei soorten natuurgebieden. Ze stellen weinig eisen aan hun voeding, kennen een hoge mate van zelfredzaamheid en hebben een vriendelijk karakter. Ze kunnen dan ook het hele jaar door buiten lopen. Het verplaatsen van de schapen gebeurt met behulp van bordercollies, de honden zorgen ervoor dat de schapen niet te ver weg lopen. Dit is altijd een prachtig gezicht, om de honden aan het werk te zien.

 

De kudde wordt dagelijks gecontroleerd. Er wordt gekeken of er voldoende drinkwater aanwezig is, of de netten nog goed staan, of de accu voor het stroom op de netten nog voldoende werkt en natuurlijk hoe het gesteld is met de gezondheid van de schapen. Wanneer dit nodig is, worden de schapen bijgevoerd met brok en/of mineralen. Op diverse plekken bij de omheining zal worden gewaarschuwd voor stroom op de afrastering en wordt er een telefoonnummer vermeld die kan worden gebeld bij calamiteiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio