1.9 C
De Bilt

locaties voor openbare laadpalen: Inwoners Eemsdelta kunnen meedenken

Eemsdelta – De gemeente Eemsdelta zet in op duurzaam vervoer en gaat de komende jaren elektrisch rijden zo veel mogelijk stimuleren. Belangrijk daarbij is dat huidige en toekomstige gebruikers van elektrische personen-auto’s en kleine bedrijfsauto’s in hun buurt de auto kunnen opladen. De gemeente heeft een plankaart gemaakt met hierop mogelijk geschikte locaties voor openbare laadpalen. Inwoners, ondernemers, belanghebbenden en bezoekers kunnen meedenken over de voorgestelde plekken.

Kaart laadpalen

Wethouder Meindert Joostens: ‘We vinden het belangrijk om van iedereen te horen of de openbare laadplekken in dorpen of wijken die wij hiervoor in gedachten hebben de juiste zijn. Ook als er een locatie ontbreekt, dan horen wij dat graag. De gemeente houdt zo veel mogelijk rekening met de reacties bij de definitieve locatiekeuzes.’

De kaart met mogelijk geschikte locaties is te vinden op eemsdelta.nl/laadpalen. Iedereen die dat wil kan tot en met 11 september 2022 op de voorgestelde plekken reageren. Dit kan door te mailen naar gemeente@eemsdelta.nl. Inwoners en organisaties die binnen 100 meter afstand van één van de voorgestelde oplaadpunten verblijven hebben hierover een brief ontvangen. Ook de dorps- en wijkorganisaties en de energiecoöperaties zijn geïnformeerd.

Verkeersbesluit

Zodra de locaties voor openbare laadpalen bekend zijn, neemt het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit. Het besluit komt op de pagina Gemeenteberichten in de Eemsbode en op overheid.nl. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen hierop reageren. Daarna neemt het college een definitief verkeersbesluit.

Laadvisie Eemsdelta

De gemeente wil dit jaar nog ongeveer 60 openbare oplaadpunten plaatsen. Het streven is om in of nabij elk dorp in Eemsdelta minimaal één laadpaal neer te zetten. De komende jaren wordt het aantal openbare laadpalen in Eemsdelta flink uitgebreid. Naar verwachting zijn er in 2025 250 laadpalen nodig. In 2035 rijden er ongeveer 13.000 elektrische auto’s in de gemeente. Daarvoor zijn zo’n 1.200 openbare oplaadpunten nodig. In de ‘Laadvisie Eemsdelta’ staat beschreven hoe de gemeente dit gaat aanpakken.

Start plaatsing openbare laadpalen

De planning is om in de loop van 2023 de eerste openbare laadpalen te plaatsen. Het bedrijf PARKnCHARGE gaat deze  plaatsen en beheren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio