16.6 C
De Bilt

In Midden-Groningen veel werkzaamheden aanleg glasvezel binnen en buiten de bebouwde kom

In alle dorpen van Midden-Groningen wordt er in 2022 en 2023 binnen de bebouwde kom glasvezel aangelegd. Buiten de bebouwde kom is er opnieuw vertraging bij de aanleg van snel internet. Er staat veel te gebeuren en iedereen in Midden-Groningen gaat daar wat van merken. De gemeente informeert u graag over de voortgang en keuzes die inwoners voor glasvezel binnen de bebouwde kom hebben.

Keuze uit aanbieders van glasvezel binnen de bebouwde kom

De gemeente Midden-Groningen werkt mee met alle bedrijven die glasvezel willen aanleggen binnen onze dorpskernen. De gemeente heeft zelf geen voorkeur voor welk bedrijf glasvezel aanlegt. Onze rol is duidelijkheid geven aan inwoners over welke partijen en keuzemogelijkheden er zijn. Daarom worden inwoners regelmatig geïnformeerd welke bedrijven glasvezel gaan aanleggen, zodat ze zelf kunnen kiezen. De bedrijven zijn zelf verantwoordelijkheid voor het informeren van inwoners over hun planning en wat inwoners van hen kunnen verwachten.

Aanleg glasvezel binnen de bebouwde kom van Midden-Groningen

Er zijn op dit moment meerdere bedrijven die glasvezel binnen de bebouwde kom van onze dorpen willen aanleggen, of die daar al mee bezig zijn:

Glaspoort (van KPN)

Aannemer Allinq zal in opdracht van Glaspoort ruim 14.000 woningen in de dorpen Muntendam, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek gaan voorzien van een kosteloze aansluiting op het glasvezelnetwerk. In totaal wordt circa 275 kilometer glasvezelkabel aangelegd.

KPN gaat het oude netwerk met de koperen telefoonlijnen vervangen. Daarom gaat Glaspoort in alle bovengenoemde dorpen glasvezel aanleggen zonder dat dit afhangt van een minimaal aantal deelnemers. Een aansluiting voor glasvezel is gratis, er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: https://www.glaspoort.nl/

Deltafiber

Dit bedrijf voert eerst campagne om na te gaan of er voldoende deelnemers zijn om glasvezel aan te gaan leggen. In Meeden-Zuidbroek-Noordbroek zijn er voldoende deelnemers en gaat Deltafiber glasvezel aanleggen. In het lint Harkstede-Siddeburen voert dit bedrijf nu campagne. Dat omvat de kernen Froombosch, Harkstede, Hellum, Kolham, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen en Slochteren. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: https://www.delta.nl/

ViberQ (van Rodin)

Dit bedrijf is nu gestart met een campagne om na te gaan of er voldoende deelnemers zijn om glasvezel aan te gaan leggen. Deze campagne loopt nu in Harkstede, Scharmer, Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde, Hellum en Siddeburen. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden.
Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: https://www.viberq.nl/projecten-2/midden-groningen/

SKV

Deze Stichting heeft al campagne gevoerd in Muntendam en heeft voldoende deelnemers om glasvezel te gaan aanleggen. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden.
Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: https://www.muntendamkrijgtglasvezel.nl/

Glasvezel buiten de bebouwde kom

De aanleg van snel internet in het buitengebied is opnieuw vertraagd. ‘Snel Internet Groningen’ legt buiten de bebouwde kom internet aan met glasvezel of een radioverbinding. Inwoners hebben buiten de bebouwde kom in de praktijk geen keuze omdat de aanleg van snel internet daar niet rendabel is en de aanleg met subsidie gebeurt. Andere partijen mogen daar wel glasvezel aanleggen maar zien daar tot dusver van af. De aanleg is gratis bij adressen die zich eerder hebben aangemeld. Nieuwe deelnemers moeten wel voor het aansluiten betalen. ‘Snel Internet Groningen’ komt eind 2022 met een nieuwe planning en informeert bewoners van de aan te sluiten adressen.

Meer informatie vindt u op: https://www.snelinternetgroningen.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio