5.5 C
De Bilt

Minister Bruins Slot bezoekt Winsum

Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan Winsum. Bruins Slot was hier op uitnodiging van burgemeester Henk Jan Bolding. In juni van dit jaar schreef de burgemeester een brandbrief aan het Ministerie van BZK waarin hij aandacht vroeg voor de toekomstige nijpende financiële positie van Het Hogeland en de gevolgen daarvan.

Minister twee dingen laten zien

“Wij hebben de minister eigenlijk twee dingen willen laten zien”, zegt burgemeester Henk Jan Bolding. ”Enerzijds hebben we haar een beeld gegeven van de investeringen die we hier doen en tegelijkertijd hebben we aandacht gevraagd voor de soms complexe verhouding tussen inwoners en de overheid. Bijvoorbeeld rondom de aardbevingsproblematiek, de opvang van vluchtelingen, de marktwerking in ondernemersland en de zorg. De minister heeft hierover met inwoners gesproken. “Ik ben blij dat we dat georganiseerd hebben”, zegt Henk Jan Bolding.

Bestuurlijke werkelijkheid en de leefwereld

“Er is nu eenmaal een verschil tussen een bestuurlijke werkelijkheid en de leefwereld van inwoners. Dat heeft de minister nu zelf van inwoners kunnen horen. Ze was oprecht geïnteresseerd in wat inwoners van het Hogeland ervaren, rondom aardbevingen, gezondheidszorg en opvang van vluchtelingen. Ook zij zag hoe belangrijk het is om te blijven in een goede relatie met inwoners. We moeten er als overheid op blijven letten dat wij vanuit de leefwereld van inwoners beleid ontwerpen en regelingen hanteren in plaats van andersom.”

Herverdeling gemeentefonds

Vanzelfsprekend zijn ook de gemeentelijke financiën met de minister besproken. Voor Het Hogeland een belangrijk onderwerp. “We hebben de minister duidelijk gemaakt dat wij door de herverdeling van het gemeentefonds niet anders kunnen dan bezuinigen. Mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben laten wij in Het Hogeland namelijk niet in de kou staan. En omdat dat het overgrote deel van onze uitgaven is, moeten we op andere uitgaven bezuinigen. Op de voorzieningen in de dorpen bijvoorbeeld, het onderhoud van wegen en groen en op sport en cultuur. Tegelijkertijd doen we een groot beroep op de spankracht van onze samenleving, zoals bij de opvang van vluchtelingen.

Niet steeds nee hoeven zeggen

Dan wil je niet telkens nee hoeven zeggen tegen initiatieven van inwoners die bijdragen aan brede welvaart in hun eigen buurt. Dat is niet meer uit te leggen.” “Wat ons betreft zijn zowel het Rijk als wijzelf gezamenlijk verantwoordelijk voor het overbruggen van de kloof die hier ontstaat. We hebben daarom de afspraak gemaakt dat er opnieuw wordt gekeken naar de uitgaven van deze gemeente en of het gemeentefonds daar beter op moet worden afgestemd. Gemeenten met bijvoorbeeld een theater of een ziekenhuis krijgen grotere bijdragen uit het gemeentefonds. Dat hebben wij niet en dus valt voor ons het gemeentefonds lager uit terwijl wij wel een gemeente zijn met 50 kernen en 49.000 inwoners.”

Mogelijkheden Regiodeal bekijken

” We gaan ook met het Ministerie verder kijken naar de mogelijkheid om een zogenaamde regiodeal te sluiten. Dat zou het mogelijk maken dat er extra bijdragen komen voor voorzieningen die de gemeente via de reguliere weg niet krijgt. Met een regiodeal zou er meer geld kunnen komen voor bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen en woningcorporaties. Het is dus goed dat de minister hier was en dat ze zich persoonlijk heeft kunnen verdiepen in de opgaves van deze gemeente. We hebben haar kunnen laten zien dat we hier terdege werken aan de ontwikkeling van Het Hogeland.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio