5.3 C
De Bilt

Omwonenden betrokken bij het omgevingstraject rondom de gasopslagen Grijpskerk en Norg

Er is een omgevingstraject gestart rond de gasopslagen in Grijpskerk en Norg. Bij dit traject betrekken we de omwonenden. Onderdeel van het omgevingstraject is hierbij het opzetten van zogenoemde omgevingstafels. Via deze tafels kunnen de omwonenden mede vorm geven aan het omgevingstraject. Op dinsdagavond 10 mei 2022 zijn verenigingen die de belangen van één of meer dorpen vertegenwoordigen in de directe omgeving van de ondergrondse gasopslag in Grijpskerk uitgenodigd voor een kennismaking.

Omgevingstraject

Deze uitnodiging is uitgegaan in het kader van het omgevingstraject rondom de gasopslagen Grijpskerk en Norg. In dit traject spreken de gemeenten Westerkwartier en Noordenveld, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NAM elkaar over de toekomst van de ondergrondse gasopslagen in Grijpskerk en Norg. Ook de gemeente Noardeast-Fryslân is hierbij betrokken. Leendert Klaassen begeleidt het traject als onafhankelijk procesbegeleider.

Omwonenden en betrokken partijen spreken elkaar over de lusten en lasten die samen gaan met de uitfasering van de gasopslagen. En zo mogelijk worden aanvullende afspraken gemaakt over de verdeling van deze lusten en lasten. In Grijpskerk wordt daar nu mee gestart. Omwonenden van de gasopslag Norg kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten.

Gasopslag Grijpskerk

Sinds 14 februari 2022 is er duidelijkheid over de inzet van de gasopslag in Grijpskerk. Staatsecretaris Vijlbrief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft instemming verleend voor de ombouw van de gasopslag in Grijpskerk naar berging van laagcalorisch gas. Hierdoor blijft het mogelijk om het Groningenveld in 2023 definitief te sluiten. In 2019 heeft de gemeente Westerkwartier met omliggende dorpen van de gasopslag in Grijpskerk gesproken over de functie van de gasopslag en de grote lijnen van een omgevingstraject. Deze gesprekken krijgen nu een vervolg.

Kennismakingsavond

Tijdens de kennismakingsavond zal de onafhankelijk procesbegeleider een toelichting geven op de huidige stand van zaken in het traject. Ook verkent hij met de genodigden welke rol omwonenden kunnen spelen in het mede vormgeven van het omgevingstraject.

Voor vragen over het omgevingstraject kunt u contact opnemen met Wilma van Rijswijk, ondersteuning voor het traject. Het mailadres van Wilma is: wilma.vanrijswijk@westerkwartier.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio