14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Pekela heeft financiën op orde maar is voorzichtig voor de toekomst

Pekela – Stijgende kosten en minder compensatie van het rijk zorgen voor een negatief resultaat dat de gemeente Pekela dit jaar nog kan opvangen door een overschot op het geld dat voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen is ontvangen. Het gaat met name om kosten in het sociaal domein en loon- en productkosten van leveranciers. Voor de jaren hierna betekent dit dat er minder nieuwe investeringen gedaan kunnen worden in de gemeente.

Toch wil de gemeente het geld dat nu ‘over’ is terug laten vloeien aan de inwoners, de Pekelders. Dat gebeurt in de vorm van een investeringsfonds fonds, een volwassenen fonds voor sport en cultuur en is er geld voor de dierenweides, wandel ommetjes, verduurzaming, investering in het straten- en wegenfonds en in renovatie van de molen.  

Stijgende kosten, minder rijksgeld 

De kosten op sociaal domein blijven stijgen. Met name als het gaat om de bijdrage voor huishoudelijke ondersteuning en de jeugdzorg. Vanuit het rijk worden niet alle kostenstijgingen gecompenseerd. Bij toeleveranciers, zorgpartijen en gemeenschappelijke regelingen zijn er enorme kostenstijgingen en indexaties die op de gemeente afkomen. Ook zijn door nieuwe Cao’s de loonkosten gestegen.  De gemeente moet dat geld ergens anders vandaan halen. Dat betekent onder andere dat er minder geld is om nieuwe plannen uit te voeren. De gemeente moet dus de komende jaren scherpe keuzes maken waar het beschikbare geld aan wordt besteed. 

Investeren in gezonde jaren in Pekela 

Doordat de gemeente in 2023 eenmalig geld overhoudt uit de opvang van Oekraïense vluchtelingen kan er toch geïnvesteerd worden in de toekomst van Pekela. Het geld wat over is wordt in een fonds gestopt waaruit plannen betaald kunnen worden om Pekela gezond en leefbaar te houden. 

Verduurzamen 

Ook zet de gemeente Pekela de komende jaren in op verduurzaming van onder andere de gemeentelijke voertuigen en machines. Voor het onderhoud van wegen wordt ook een fonds opgericht zodat Pekela goed en veilig te bereiken is en blijft. 

De gemeenteraad bespreekt de stukken, waar deze wijzigingen ten opzichte van de eerdere begroting in staan, op dinsdag 4 juli. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio