16.6 C
De Bilt

Taalhuis Midden-Groningen ontvangt € 95.000 subsidie

Midden-Groningen – Het Taalhuis Midden-Groningen heeft € 95.000 uit de subsidieregeling Tel Mee met Taal van het rijk gekregen. Daarmee kan het Taalhuis Midden-Groningen starten met het programma Taal voor Thuis. Dit is een programma dat ouders ondersteunt om hun kinderen met huiswerk te helpen. Voor alle ouders zijn er bijeenkomsten rond het thema: “Help je kind met school”.

Hulp voor ouders

De ouders die graag een update van hun eigen schoolkennis willen of die het zelf moeilijk hebben met rekenen, schrijven of computers, kunnen via het Taalhuis extra informatie of lessen krijgen. Wethouder Erik Drenth: “In het Taalhuis leren ouders samen met een taalvrijwilliger hoe ze de taalvaardigheid van hun kind kunnen stimuleren en hoe zij betrokken kunnen zijn bij de schoolontwikkeling. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. Ook de ouders doen nieuwe vaardigheden op waardoor zij beter kunnen participeren.”

Stimulerend gezinsklimaat goed voor schoolloopbaan

Uit onderzoek blijkt dat een ondersteunend en stimulerend gezinsklimaat belangrijk is voor een succesvolle schoolloopbaan. In de gemeente Midden-Groningen zijn inmiddels verschillende activiteiten om de ouderbetrokkenheid en daarmee de onderwijskansen van kinderen uit kwetsbare gezinnen te vergroten. Met het programma Taal voor thuis is de cirkel rond en kunnen alle ouders en schoolkinderen, die hier behoefte aan hebben, gebruik maken van een gevarieerd aanbod. Zo organiseren de bibliotheek en Humanitas ouderactiviteiten om het lezen thuis te stimuleren.

Kansen vergroten

Kwartier Zorg & Welzijn organiseert samen met het basisonderwijs de Samenschool waarbij ouders op een speelse wijze betrokken worden bij het onderwijs van hun kind. Via het project School’s cool helpt een vrijwillige mentor die bij het kind thuis komt, een scholier met een goede overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. In januari 2019 starten vier peuteropvanglocaties en de GGD met de pilot VVE Thuis. Hiermee leren ouders hoe ze hun peuter het beste thuis kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. Hiermee wordt de kans dat hun peuter op de basisschool start met een onderwijsachterstand veel kleiner. Kwartier Zorg & Welzijn zal een projectleider leveren die al deze projecten en deelnemende organisaties met elkaar verbindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio