15.1 C
De Bilt

Wethouder Drenth start pilot robotmaaier vv ZNC Zuidbroek

Hoogezand – Vandaag werd om 11.00 uur door wethouder Erik Drenth een pilot gestart van twee maanden, waarbij een robotmaaier (de Automower) het onderhoud van de sportvelden van voetbalvereniging ZNC Zuidbroek gaan overnemen.

Green Deal 2020 voor sportvelden

Bij het onderhoud van sportvelden komt tegenwoordig veel kijken. Wethouder Erik Drenth: “Wij hebben ons als gemeente Midden-Groningen gecommitteerd aan de Green Deal 2020 voor sportvelden. Dit houdt onder meer in dat in 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer worden gebruikt. Ook geven we de voorkeur aan elektrisch gereedschap boven grasmaaiers met een brandstofmotor. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om het veld zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. In de herfst is het voetbalseizoen bijvoorbeeld pas net op gang, maar wordt het vaak al lastig om te maaien. Door het vele vocht in de grasmat kunnen zwaardere zitmaaiers sporen in het veld trekken. En tenslotte is voor veel gemeenten en sportverenigingen het veldonderhoud de belangrijkste kostenpost die zwaar op de begroting drukt.”

Robotmaaiers zorgen zelfstandig voor goede grasmat

Een oplossing voor deze vier uitdagingen bij veldonderhoud komt samen in de pilot die de gemeente Midden-Groningen in samenwerking met Husqvarna op 28 september start. Robotmaaiers gaan volledig zelfstandig zorgen voor een optimale grasmat. De Automower zorgt voor een bijzonder hechte grasmat, die onkruid veel minder ruimte geeft, waardoor bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt hoeven te worden. Daarnaast is een robotmaaier natuurlijk veel lichter dan een zitmaaier met bestuurder, zodat deze ook over een natte grasmat nog tot diep in het seizoen kan blijven maaien, zonder sporen in de grasmat. En tenslotte werkt de Automower op termijn kostenbeparend, doordat de grasspecialist zelf geen uren per week op de maaier hoeft door te brengen.

Bij soortgelijke toepassingen van de Automower op sportvelden in binnen- en buitenland werden goede resultaten geboekt. Medio december wordt de pilot geëvalueerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio