15 C
De Bilt

Elfwegentocht 2018; Weststellingwerf doet mee

Wolvega – Friesland staat in het teken van de Elfwegentocht. In de hele provincie reizen we tot en met zaterdag zoveel mogelijk zonder fossiele brandstof. Ook de gemeente Weststellingwerf doet mee. Een grote banner van 4.00 bij 5.00 meter laat een aantal duurzame ontwikkelingen in Weststellingwerf zien. De banner staat gedurende de Elfwegentocht op verschillende opvallende plekken in Wolvega.

Elfvaarwegentocht

Tijdens de Elfwegentocht staat er van 1 tot en met 14 juli elke dag een thema centraal. Donderdag 12 juli is dat de Elfvaarwegentocht. Een stoet van duurzame vaartuigen vaart die dag vanuit Ossenzijl via De Lende bij de Driewegsluis onze gemeente binnen op weg naar het Tjeukemeer. Leerlingen van het Linde College varen mee met hun eigengemaakte solarboot en roeiers van roeivereniging Skylla in Wolvega doen mee. De Driewegsluis is een prachtig punt om deze vaartocht te bekijken.

Wereldrecord elektrisch laden

Vrijdagmiddag 13 juli komt vanuit Zuid-Holland een stoet elektrische auto’s naar Wolvega om het wereldrecord elektrisch opladen te verbreken. Dit gebeurt bij Home Center. Gemeente Weststellingwerf heeft samen met ondernemers activiteiten bedacht om de deelnemers uit Zuid-Holland te laten zien wat wij in huis hebben. Burgemeester André van de Nadort is bij de wereldrecordpoging aanwezig: “Het is geweldig dat deze bijzondere recordpoging in onze gemeente plaatsvindt. Home Center beschikt over meer dan 70 laadpalen, wat een reclame voor onze gemeente! Andere ondernemers slaan de handen ineen om hier een feestje van te maken, dat is een pluim waard.” Onder andere een wagen met grote houten wolven trekt daarbij de aandacht.

Parade en André Kuipers

Zaterdag is de slotdag van de Elfwegentocht met een parade van fossielvrije voertuigen. Gemeente Weststellingwerf schafte begin dit jaar twee elektrische dienstauto´s aan en deze rijden mee in de parade. Voorafgaand aan de parade is er een symposium met astronaut André Kuipers als gastspreker. De gemeente heeft een aantal kaarten voor dit symposium gekocht die als relatiegeschenk onder ondernemers worden verdeeld.

NOS Journaal

Elke dag zendt NPO 2 ’s avonds na Nieuwsuur een verslag uit van de Elfwegentocht. We streven er met de ondernemers naar om bij de evenementen op donderdag en vrijdag Weststellingwerf positief in dit Elfwegen-journaal naar voren te laten komen.

Freonen

De Elfwegentocht is een project van de stichting Freonen van Fossylfrij Fryslân. Deze stichting is een centraal platform dat een bijdrage levert aan het fossielvrij maken van de Friese samenleving. Gemeente Weststellingwerf is Freon fan Fossylvrij Fryslân.
Waar we kunnen, zoeken we middelen en mogelijkheden om minder fossielvrije brandstoffen te gebruiken. Wethouder Hanneke Zonderland: “We kijken bijvoorbeeld naar ons eigen wagenpark. Daar liggen kansen om de overstap te maken naar fossielvrij. Bij vervanging zetten we zoveel mogelijk in op de aanschaf van een fossielvrij alternatief. Ook kijken we of we met onze leveranciers afspraken kunnen maken over duurzame mobiliteit bij het leveren van producten en diensten. Dat sluit ook weer
goed aan bij ons doel om maatschappelijk verantwoord in te kopen.”

Meer informatie over de Elfwegentocht en de tijdschema´s van de activiteiten is te vinden op www.elfwegentocht.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio