22.5 C
De Bilt

Sophia SnuffelCollege: hond voor de klas op basisschool De Adelaar in Wolvega

Wolvega– Een veilige omgang tussen hond en kind. Dat is het doel van het Sophia SnuffelCollege, een scholenproject van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Dit project leert kinderen de dierentaal en draagt bij meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Bovendien kan het aantal hondenbeten beperkt worden en neemt angst voor honden af. Op dinsdag 9 april is er een SnuffelVrijwilliger met haar hond op bezoek bij groep 1&2 van basisschool De Adelaar. 

Hondenbeten

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 bijtincidenten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. SnuffelVrijwilliger Rebecca komt daarvoor samen met haar hond Oliver naar basisschool De Adelaar. In drie lessen leert zij de kinderen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren.

Sophia SnuffelCollege

Bij het eerste bezoek laat Rebecca de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt hond Oliver mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat willen, mogen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

De slimste hond van de klas met diploma
De slimste hond van de klas met diploma – Foto: Sophia SnuffelCollege

SnuffelCollege bij u op school

Indien u als leerkracht, ouder of vrijwilliger interesse heeft in het Sophia SnuffelCollege, kijk dan op www.sophiasnuffelcollege.nl. Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de Sophia-Vereeniging via telefoonnummer 020 – 623 61 67 of stuur een e-mail naar snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl. Aan het project zijn voor basisscholen geen kosten verbonden, zodat de lessen voor ieder kind toegankelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio