20.3 C
De Bilt

Water drinken steeds normaler in Weststellingwerf

Het college van B&W heeft vrijdag 14 december besloten de samenwerkingsovereenkomst met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) met drie jaar te verlengen. De samenwerking met JOGG loopt sinds 2015. Uit evaluatie blijkt dat aandacht voor gezonde voeding zijn vruchten afwerpt. Kinderen in Weststellingwerf drinken meer water en minder suikerhoudende dranken.

Wat is de JOGG-aanpak? Eén op de zes kinderen in Weststellingwerf kampt met overgewicht. Maar wat kunnen de kinderen hier aan doen? Helemaal niets. Daarom richt JOGG zich op de omgeving van het kind. “Het doel is om een gezonde omgeving te creëren op de plekken waar kinderen veel komen, zoals school en sportverenigingen. Het maken van gezonde keuzes wordt hierdoor makkelijker voor kinderen. Een gezonde leefstijl is dan de normaalste zaak van de wereld”, legt JOGG-regisseur Nika Schnek uit. “Water drinken, groente eten en voldoende bewegen zijn de belangrijkste thema’s.”

Meer aandacht voor gezonde leefstijl door samenwerkende partijen Na drie jaar JOGG is er een stijgende aandacht voor gezonde voeding en voldoende bewegen te zien. Zo besteden veel basisscholen en kinderopvangorganisaties in Weststellingwerf aandacht aan één of meerdere thema’s van JOGG. Ook tijdens evenementen wordt steeds vaker water en fruit beschikbaar gesteld. En dit geeft positief resultaat. Zo dronk in 2015 nog maar 33% van de kinderen in Weststellingwerf minimaal 2 glazen water per dag, nu is dat 50%. Drie jaar geleden dronk nog 74% van de kinderen ten minste 2 glazen suikerhoudende drank per dag. In 2018 is dit 65%. Dit blijkt uit onderzoek van GGD Fryslân onder ouders in Weststellingwerf. Wethouder Hanneke Zonderland is dan ook tevreden over de aanpak. “Als gemeente kunnen we dit niet alleen. Samenwerking met lokale organisaties zoals scholen, sportverenigingen en bedrijven is van groot belang. Want samen bereiken we meer!”

JOGG-aanpak heeft tijd nodig Veranderingen in leefstijl en overgewicht komen niet van de een op de andere dag tot stand. Er is veel inspanning nodig van veel verschillende partijen voor langere tijd. In Weststellingwerf werken verschillende partijen nu drie jaar samen. Dit is nog te vroeg om grote effecten op overgewicht te verwachten. Landelijk is inmiddels in 16 JOGG-gemeenten een daling in overgewicht onder kinderen te zien. Deze gemeenten werken al langer met de JOGG-aanpak.

Komende jaren extra aandacht voor het thema groente De komende jaren gaat JOGG Weststellingwerf verder met het inrichten van een gezonde omgeving. Het makkelijk en leuk maken van water drinken en voldoende bewegen blijven speerpunten. Daarnaast wordt het thema groente belangrijk. Wilt u bijdragen aan een gezond gewicht van kinderen in Weststellingwerf? Neem dan contact op met de JOGG-regisseur, Nika Schnek via jogg@weststellingwerf.nl 0561 691255.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio