-0.6 C
De Bilt

Medemblik geeft groen licht voor transitie naar aardgasvrij

Medemblik – Op donderdag 17 december stelde de gemeenteraad van Medemblik de Transitievisie Warmte vast. Dit document beschrijft de route naar een aardgasvrije gemeente in 2050. De gemeente stelde dit document op samen met inwoners, ondernemers, woningcorporaties en de netbeheerder. Met het vaststellen van de visie staat het licht definitief op groen voor de warmtetransitie in Medemblik.

Opgave Medemblik

De Transitievisie Warmte komt voort uit de opgave uit het Klimaatakkoord om de CO2 uitstoot terug te dringen. Om dat voor elkaar te krijgen nemen we stapsgewijs afscheid van het fossiele aardgas. De regierol bij de transitie naar aardgasvrij is toebedeeld aan de gemeenten. Medemblik was al begonnen met het aardgasvrij realiseren van enkele nieuwbouwwijken in de gemeente. De Transitievisie Warmte beschrijft de manier waarop alle wijken in de gemeente aardgasvrij worden.

Alternatieven 

Wie aardgasvrij zegt, moet ook komen met alternatieven om woningen, winkels en bedrijfspanden van warmte te voorzien. En dat blijkt maatwerk. “Er is goed gekeken welke oplossing voor welke wijk, met de inzichten van nu het beste alternatief biedt” zegt wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt. “Voor de ene wijk is dat een elektrisch verwarmen oplossing (all electric), voor de andere is dat bijvoorbeeld een (collectief) warmtenet”. De visie beschrijft zogeheten kansenwijken: daar waar de beste kansen liggen om nu te starten met een aardgasvrije gemeente.  
 

Wijkuitvoeringsplannen 

De Transitievisie Warmte werkt de gemeente de komende jaren uit in zogenaamde Wijkuitvoeringsplannen. Dan gaan we ook dieper in op de techniek en de financiële gevolgen van het alternatief van aardgas. Ook de gevolgen die dit heeft op de portemonnee van inwoners nemen we hierin mee. Dan gaan we ook op zoek naar de partijen waarmee we deze opgave per wijk kunnen realiseren. Hierin betrekken we nadrukkelijk de bewoners, ondernemers en stakeholders. 

Samen 

Hoewel de gemeente de regie heeft is samenwerking een belangrijk onderdeel voor een succesvolle transitie. Nederpelt: “Dit is een gezamenlijke opgave, en alle partijen hebben invloed op het eindresultaat: een duurzame en leefbare toekomst”. Toch brengt een grote verandering als deze een hoop vragen met zich mee. “We faciliteren onze inwoners graag, maar zijn ook open over het feit dat de transitie nog niet in beton gegoten is. Financiële gevolgen zijn bijvoorbeeld nog niet duidelijk. Dat betekent niet dat we moeten wachten. Alleen door te beginnen en te doen, leer je hoe het moet”.  

Iedereen doet wat 

De Transitievisie Warmte werkt de gemeente de komende jaren uit in zogenaamde Wijkuitvoeringsplannen. Daarin onderzoekt de gemeente of de voorgestelde alternatieven in de kansenwijken haalbaar en betaalbaar zijn. In de tussentijd hoeven inwoners en ondernemers uit de gemeente niet te wachten, maar ook zeker geen overhaaste beslissingen te nemen. Speciaal daarvoor ontwikkelde de gemeente in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket het ‘Altijd goed’ pakket. Hierin staat een overzicht van maatregelen die altijd een goed idee zijn bij het verduurzamen van een woning of pand.

Meer informatie over de warmtetransitie, inclusief de visie in pdf formaat en de ’altijd goed’ maatregelen, is te vinden op www.medemblik.nl/warmtetransitie   

Op samen.medemblik.nl kunnen inwoners de verschillende fases van het opstellen van de Transitievisie Warmte in Medemblik als tijdlijn bekijken.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio