8.3 C
De Bilt

Blauwalg bij het hondenstrand Krimpenerhout en opnieuw in polder Berkenwoude

Krimpenerwaard – Bij het hondenstrand bij de surfplas Krimpenerhout komt veel blauwalg voor. In de polder Berkenwoude is de concentratie lager, maar na een afname in de afgelopen weken, neemt de concentratie weer toe. Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen kunnen bevatten. Het is niet verstandig om dieren van het water te laten drinken of om erin te laten zwemmen. Blauwalg is sliertig en groen-blauw van kleur, vertroebelt het water en kan stankoverlast en gezondheidsklachten voor mens en dier veroorzaken. Bij het hondenstrand zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Hondenstrand en polder met blauwalg

Het oppervlaktewater houden we goed in de gaten: we voeren veldinspecties uit, meten de waterkwaliteit en laten slootwater onderzoeken in een laboratorium. We proberen de verspreiding van blauwalg zo goed mogelijk tegen te gaan. Bijvoorbeeld door water via een andere route te laten stromen en gebieden te isoleren. Ook passen we op sommige plaatsen het waterpeil aan en laten we schoon water instromen vanuit de Hollandsche IJssel.

Wat kunt u doen?

Omdat blauwalgen giftige stoffen kunnen bevatten, is het voor mensen en dieren niet verstandig om ermee in contact te komen. Aanraking kan leiden tot irritatie aan ogen en huid, hoofdpijn of maag- en darmklachten. Goed afspoelen met kraanwater is aan te raden. Met vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD via 088 – 308 33 22 of de website van de GGD.

Meldt blauwalg

Blauwalg kan overal voorkomen. Het kan gaan stinken en sterfte van vissen en watervogels veroorzaken. Merkt u dit? Dan kunt u dit melden bij onze klanteninformatie via het meldingsformulier op onze website, of een foto met de locatie te mailen naar klantmeldingen@hhsk.nl. Telefonisch melden kan via 010 45 37 200.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio