2.1 C
De Bilt

Boswachters Stichting Het Zuid-Hollands Landschap krijgen hulp van 200 schapen

Zuid-Holland – In de maand oktober hebben de boswachters van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap hulp bij het beheer van de Slikken van Voorne. Net als voorgaande jaren grazen deze maand zo’n 200 schapen in de slikken. Al grazend zorgen zij ervoor dat de openheid van de slikken behouden blijft. Belangrijk omdat zeldzame planten zich thuis voelen op schorren en slikken en het een rustgebied is voor ontelbaar veel trek- en broedvogels.

Eeuwenoud beheer

Zeewater overspoelt met enige regelmaat de Slikken van Voorne. Daar profiteren veel bijzondere zilte plantsoorten van: Gewone zoutmelde en Strandkweek voelen zich hier prima thuis. Doordat de hoger gelegen delen niet of nauwelijks overstromen verruigt dit snel. Daarom worden de Slikken begraast met schapen. “Eigenlijk doen we niets nieuws” vertelt Niek Koppelaar van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. “De Slikken zijn vergelijkbaar met kwelders in Noord Nederland. Eeuwenlang werden deze buitendijkse gebieden door vee begraast. We zijn blij met de financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland om op deze manier de slikken te kunnen laten begrazen.”

Broed- en rustgebied

Het is niet toevallig dat juist in de maand oktober de schapen op de slikken te vinden zijn. Het gebied vormt een belangrijk broed- en rustgebied voor veel vogels. Niek Koppelaar legt uit: “Het is best lastig een goed moment te vinden voor de schapenbegrazing. Het is hier namelijk altijd druk. In het voorjaar broeden hier veel vogels waaronder de bergeend. En na het broedseizoen begin de vogeltrek alweer op gang te komen: steltlopers in alle soorten en maten, meeuwen en eenden vinden dan in grote aantallen een plek om uit te rusten en aan te vetten. In oktober vindt de minste verstoring plaats en zijn planten uitgebloeid”.

Genieten van de kudde

De kudde aan het werk zien? Dat kan, komende weken trekt de kudde samen met herder de slikken op. Vanaf het pad langs de slikken is dit goed te zien. Het gebied zelf blijft vanwege de rust voor vogels afgesloten. Vogels zijn in de trektijd kwetsbaar: opvliegen doordat zij ergens van schrikken kost veel energie. Kostbare energie die ze nodig hebben om verder te trekken naar het zuiden. Om de kudde rustig haar werk te laten doen en voor de vogels is het daarom belangrijk dat publiek op de aangegeven paden blijft. In het gebied is dit duidelijk aangegeven. Met elkaar zorgen we er zo voor dat de Slikken van Voorne een mooi en gevarieerd natuurgebied blijft.

Meer informatie over de zorg voor de natuur in Zuid-Holland? Kijk op www.zhl.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio