14.8 C
De Bilt

Coalitie Krimpenerwaard zet mensen liever aan de zijlijn; oppositie vindt het stuitend

Krimpenerwaard – Hoe helpen we mensen met een laag inkomen? Hierover debatteerde de gemeenteraad afgelopen dinsdag. Waar de coalitie van VGBK, VVD, CDA en SGP vasthield aan de goedkoopste optie, stelde de oppositie de ruimhartigste variant voor. Daarmee zouden ook werkende armen kunnen deelnemen aan een sportactiviteit. De coalitie vond dit overbodig, want volgens Nathalie Glastra van de VGBK die sprak namens de gehele coalitie:  ‘kun je ook langs de kant gaan kijken’.

‘Ga voor scenario 3’, luidde het amendement van de gehele oppositie. Daarmee zouden ook inwoners met een inkomen tussen 120% en 130% van het wettelijk sociaal minimum vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur 250 euro per jaar kunnen besteden.

“Dit zijn inwoners met relatief vaker gezondheidsproblemen zoals overgewicht, angst en stress. Deze problemen leiden tot een slechtere gezondheid van die inwoners. Daarom willen we hen de kans bieden om te sporten bij een vereniging. Dit is ook belangrijk voor het sociale contact: het meedoen in de gemeenschap”, aldus de redenering van de oppositie.

Oppositie scherp in debat

Sandro Kovačić (PvdA-GroenLinks) opende het debat: “Dit gaat over inwoners die ondanks een baan nauwelijks kunnen rondkomen. Zij krijgen nu geen financiële hulp. Met scenario 3 vergroten we hun bestaanszekerheid”. En “die is niet vanzelfsprekend”, stelt Annette Kouwenberg (Leefbaar Krimpenerwaard). Ton van Dorp (ChristenUnie) vulde aan dat er een ‘rare kronkel’ in het raadvoorstel zit: “Niet het maatschappelijke beste voorstel (scenario 3) ‘een investering in preventie’, maar scenario 1 wordt door het college van B & W geadviseerd”.

Raadzaal Gemeente Krimpenerwaard
Raadzaal Gemeente Krimpenerwaard – Foto: Leefbaar Krimpenerwaard

Stuitende vertoning coalitie: ‘je kunt toch ook langs de kant kijken naar sport?’

De coalitie volgde het advies van ‘hun’ college klakkeloos. De SGP geeft feitelijk aan dat sporten voor mensen die het niet kunnen betalen ‘franje’ is en eraf kan. De VVD vult aan dat de gemeente al voldoende doet op dit vlak. CDA: “Er zijn ruime mogelijkheden om te bewegen.” Nathalie Glastra van Gemeentebelang (VGBK) benadrukt: “Als je graag contact wil met mensen bij een sportvereniging kun je ook langs de kant gaan staan kijken om zo sociale contacten te leggen met deze mensen. Je kunt er lopend naartoe gaan. Dan heb je ook gelijk je beweging!”

Bert Vriezen (Pro Krimpenerwaard) kan niet geloven dat het CDA en VGBK zeggen: “Als je geen geld hebt voor een sportvereniging, dan vinden we dat oké. Ga maar alleen wandelen door de polder”. Johan Slöetjes (Lokaal op 1): “Ik vind het een vrij stuitende vertoning, moet ik eerlijk zeggen.” Mary-Beth Verolme-van Zoest (D66) vindt het onbegrijpelijk: “Want uit al jullie partijprogramma’s blijkt dat jullie die gezonde vitale gemeente willen”, hield zij de coalitie nog voor.

Het amendement van de oppositie (Leefbaar Krimpenerwaard, PvdA-GroenLinks, Pro Krimpenerwaard, ChristenUnie, D66 en Lokaal op 1) werd met 17 stemmen door de coalitie verworpen.

Maakt coalitie van bewegen een luxeproduct in de Krimpenerwaard?

Gezien het feit dat zo duidelijk afstand wordt genomen door de coalitie van de voorgestelde wijziging (amendement) van de oppositie, lijkt het erop alsof meedoen met een sportvereniging in de Krimpenerwaard een luxeproduct is geworden, dat alleen bedoeld is voor inwoners die dat kunnen betalen.

Werkende armen en mensen in een uitkeringspositie worden hier door VVD, VGBK, SGP en CDA eigenlijk afgedankt, terwijl het juist voor deze doelgroep zo belangrijk is mee te kunnen doen in de maatschappij en te kunnen bewegen in een sport naar hun keuze. Dit tegenhouden staat haaks op het overheidsbeleid om een preventief gezondheidsbeleid te voeren, juist voor genoemde doelgroepen.

Het lijkt er in ieder geval niet sportiever op geworden in de Krimpenerwaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio