21.7 C
De Bilt

Draaginsigne Gewonden voor veteraan uit Krimpen a/d IJssel

Krimpen aan den IJssel – Jeffrey Swanborn uit Krimpen aan den IJssel heeft woensdagmiddag 6 maart in het raadhuis het Draaginsigne Gewonden (DIG) in ontvangst genomen. Het DIG werd uitgereikt door burgemeester Martijn Vroom.

Draaginsigne voor fysiek of psychisch letsel

Het DIG is een ereteken voor militairen en veteranen die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt tijdens een vredesmissie of militaire operatie. Een DIG wordt toegekend door het Veteraneninstituut, namens de minister van Defensie. Sinds 1990 is het DIG aan ruim 5.000 veteranen uitgereikt. Dat is minder dan 1 procent van het aantal militairen dat Nederland sinds 1940 onder oorlogsomstandigheden heeft ingezet. Daarom is dit een bijzondere gebeurtenis.

Psychisch letsel

Jeffrey Swanborn diende van 7 oktober 2008 tot 13 februari 2009 bij de luchtmachteenheid ATF-9, missie ISAF op Kandahar Air Field in Afghanistan. Hij was medeverantwoordelijk voor de beveiliging en werkte vanwege zijn geneeskundige opleiding ook op de hulppost. De traumatische ervaringen van de raketaanvallen op Kandahar Air Field en de confrontatie met zwaar oorlogsleed zorgden bij Jeffrey uiteindelijk voor ernstig psychisch letsel.

Familie aanwezig

De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van de familie van Jeffrey Swanborn en de leden van het bestuur van de Stichting Veteranen Krimpen aan den IJssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio