9.4 C
De Bilt

Geen bezuiniging Belbus door motie Stem van Krimpen

Krimpen aan den IJssel – De politiek in de IJsselgemeente is weer druk bezig met moties voor aanpassingen op de begroting. Stem van Krimpen diende er 3 in, die ook allen werden aangenomen. “Vooral voor de vrijwilligers van de Belbus een hart onder de riem”, volgens fractielid Wilco Slotboom.

Geen bezuiniging Belbus

De beoogde ombuiging van € 10.000, door college beoogd te betalen door meer vervoer door de Belbus uit te laten voeren, wordt verwijderd uit de begroting. Het college wordt verzocht om elders binnen de begroting de beoogde ombuiging van € 10.000 te vinden. Wilco Slotboom: “De achtergrond van het overdragen van bepaalde verantwoordelijkheden naar stichting Belbus begrijpen wij. Dit initiatief ondersteunen wij omdat de Belbus inderdaad prima dit soort personenvervoer uit kan voeren. Om dit gelijktijdig gepaard te laten gaan met een besparing, vinden wij te voorbarig en niet het juiste signaal naar de Belbus en haar vele vrijwilligers. De gedane toezegging van de wethouder om in gesprek te gaan met de Belbus om verdere mogelijkheden te onderzoeken en daarover de raad en inwoners te informeren is heel belangrijk. Wij en onze inwoners waarderen de service van de Belbus enorm.”

Voorzieningenfonds voor volwassenen

Stem van Krimpen maakte zich in tegenstelling tot de oppositiepartijen ook hard voor het handhaven van het Voorzieningenfonds voor volwassenen. Het college stelde voor om € 34.000 te schrappen, maar de fractie van Stem van Krimpen is ervan overtuigd dat dit alleen een besparing op korte termijn zou betekenen en een groot risico met zich meebrengt op meer uitgaven in de toekomst.

Niet laten vervreemden

Wilco Slotboom: “Wanneer mensen niet meer mee kunnen doen, vervreemden ze van de gemeenschap, maar verliezen ook de functie van rolmodel binnen een gezin. Wanneer je ouders geregeld sporten, is zelf thuis op de bank hangen geen goede optie.
Dat een dergelijk gezin daarna makkelijker binnen de plaatjes kleurt, heeft positieve effecten voor allerlei voorzieningen en diensten in onze gemeente. Bovendien is Krimpen aan den IJssel koploper gemeente inclusiviteit. Dit Voorzieningenfonds draagt absoluut bij aan een inclusieve samenleving.”

Onder water?

Tot slot werd de motie van Stem van Krimpen ‘Als we verder de trap af moeten, komen we onder water’ door alle fracties mee ingediend en unaniem aangenomen. In deze motie vraagt de raad het Rijk om de bijdrage aan het gemeentefonds weer in overeenstemming te brengen met de verwachting en afspraken van begin 2018 en met de maatschappelijke opgaven waarvoor gemeenten staan. En om het trap-op-trap-af systeem zodanig  aan te passen dat er minder grote en minder frequente schommelingen zijn in de Algemene uitkering via het gemeentefonds.

DCV

Wethouder Neeleman deed wat betreft de ontwikkelingen rond het DCV complex de toezegging om nog dit jaar duidelijkheid te geven over de verbetering van hun complex.

Sluitende begroting

Saskia Oudshoorn, fractievoorzitter Stem van Krimpen: “Door de aangenomen moties wordt inclusiviteit gewaarborgd, vrijwilligers op waarde geschat en geeft ook onze gemeente een sterk signaal af aan de regering. De begroting is sluitend, een mooie prestatie van dit college en een goed uitgangspunt om 2020 tegemoet te zien.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio