Is je kat vermist of ‘stiekem verhuisd’?

Krimpenerwaard – Het komt regelmatig voor, dat er katten vermist zijn. Er zijn meerdere manieren om uw kat terug te kunnen vinden. Zoals een vermelding bij Amivedi, een oproep op Facebook en flyers ophangen. Maar raken die katten dan zelf de weg kwijt? Of is er een andere oorzaak dat een kat niet meer thuis komt?

Visueel geheugen

Een kat kent zijn omgeving heel goed. Katten hebben namelijk een heel goed visueel geheugen en raken niet zomaar vermist. Op langere afstanden wordt het wat lastiger, toch zijn er katten die kilometers reizen om thuis te komen. Een kat hecht aan zijn plek, aan zijn baasjes. Als hij het goed heeft, eten en drinken krijgt en een lekker plekje om te slapen, dan is een kat al snel tevreden.

Ingebouwde richtingaanwijzer

Eind jaren 90 heeft een Duitse onderzoeker een experiment gedaan. Hij nam katten mee in de auto, waarin ze niets konden zien. En reed daarmee verschillende rondjes. Hij liet de katten los in een doolhof, om het nog moeilijker te maken. De katten liepen vervolgens zonder veel moeite naar hun baasjes terug. Katten hebben een soort van ingebouwde richtingaanwijzer. Katten kunnen zonder veel zichtbare aanwijzingen de weg naar huis dus makkelijk terug vinden.

Waarom raken katten dan toch vermist?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom katten kwijt raken. Ze kunnen bijvoorbeeld schrikken van een hond of aangereden worden. Maar de grootse oorzaak is vaak dat de kat in de buurt eten krijgt. Hoe vaak hoor je niet ‘die kat is aan komen lopen’. Op de dier vermist pagina op Facebook, staan heel vaak oproepen als, er zit bij mij en kat voor de deur te mauwen, weet iemand van wie deze is?

“Geef hem maar wat eten”

Dan komt er vaak als advies “Hij zal wel honger hebben, haal hem dan binnen en geef hem eten.” Er zijn mensen al langere tijd op zoek zijn naar hun vermiste kat. Terwijl die kat gewoon bij iemand anders binnen is gehaald, met de beste bedoelingen vaak. Hou je een kat een paar weken binnen, dan is hij over gewent. Jij denkt kat vermist, maar eigenlijk is kat verhuist!

Onbedoelde diefstal

Zo werkt dat nu eenmaal. Maar eigenlijk is het onbedoelde vorm van diefstal. Als iedereen de katten chipt en registreert, is de eigenaar zo gevonden. Maar er zijn altijd mensen die denken dat een kat die om aandacht of eten vraagt, tenminste, zo wordt dit vaak geïnterpreteerd, zijn huis kwijt is. Terwijl uit bovenstaande toch blijkt, dat dit niet altijd het geval is.

Gewoon een straat verderop

Er zijn veel mensen, die hetzelfde verhaal hebben. Wat voorbeelden: De kat wordt door buren gevoerd, en komt daardoor niet meer naar huis. Degene die de kat voert, en niet weet van wie de kat is, zal denken dat het om een zwerver gaat en neemt de kat in huis. Na flyeren in de buurt door de eigenaar, blijkt de kat dan ook gewoon een straat verderop bij iemand in huis te zitten. Helaas neemt niet iedereen de moeite om te achterhalen waar de kat vandaan komt.

Praktijkvoorbeeld: “Niet voeren a.u.b.”

Iemand had een kat die al wat ouder was en last van nierproblemen. Daarom kreeg het beestje speciaal dieetvoer. En toch kwam ze regelmatig thuis met heftige diarree, wat het baasje weer op mocht ruimen. De eigenaar had een briefje op het riempje geplakt met ‘niet voeren’. Maar toen de kat weer thuis kwam, zat er een ander briefje op: “Dan moet je haar maar niet buiten laten”. Alsof dat een reden zou zijn om het beestje wel te voeren. Uiteindelijk is zij aan haar kwaal overleden, mede dankzij het verkeerde voer van een buurtgenoot.

Nu vermist in Krimpen aan de Lek!

Momenteel is er iemand in Krimpen aan de Lek op zoek naar haar kater. Deze mensen hebben 2 katten op een buitenterrein achter de Harpoen. Ze zitten daar al vanaf kitten, als strijders tegen de muizen. Maar hebben daar ook een heerlijke plek om buiten te ravotten, in de zon te liggen of lekker warm binnen als het regent. Ze krijgen voldoende te eten. De katten kunnen zelf naar binnen en buiten. Er staat altijd een bak eten en vers water. Er zijn dagelijks mensen op het terrein die de katten aandacht geven.

Bedelende katten

Het zijn echte kroelkatten. Maar hebben ook wel heel snel geleerd om te bedelen. Elke dag werden de katten geroepen, dan kwamen ze aan rennen en kregen nog wat extra lekker eten. Tot ze ineens steeds meer weg bleven en bleek dat iemand in de buurt de katten ging voeren. Want wat kan dat voor kwaad? Een mens wil toch ook wel eens wat anders? Maar dat kan voor katten nu juist fataal zijn!

Kweek geen ‘zwerf’ kat

Als een kat zijn buik vol heeft, zal hij niet zo snel terug naar huis gaan. Een kat gaat bedelen om eten, omdat hij eten krijgt. Dus wanneer een kat meerdere plekken heeft om eten te gaan halen, gaat hij ‘zwerven’ en heeft minder reden om naar huis te gaan. Iemand had op het bandje van de vermiste kater ‘ik heb honger’ geschreven. Dat maakte het probleem helaas alleen maar erger.

Binnengehaald

Waarschijnlijk kreeg hij zo overal eten. Omdat de kat al een hele tijd niet meer gezien is, wordt vermoed dat hij ergens binnen is gehaald. Hoewel de kat gechipt en een eigenaar eenvoudig te achterhalen valt, wil niet iedereen de moeite nemen dit even bij een dierenarts of dierenopvang te laten checken. Anders was het beestje vast al wel weer thuis.

Dierenarts bezoek, hoe dan?

Iemand die zijn katten graag wil laten inenten, omdat ze nu eenmaal veel buiten zijn, zal daar toch ook de kat voor moeten hebben. De eigenaren voelen zich erg boos over het feit dat andere, vreemde mensen, zo maar beslissen dat de kat honger heeft en hem eten gaan geven, zonder aan de gevolgen te denken. De kat is al een tijd niet gezien, dus een afspraak bij de dierenarts maken voor de jaarlijkse controle en een inenting, dat kan nu niet. Bovendien wordt de kat erg gemist.

Is je kat vermist of 'stiekem verhuisd'?
Mickey, (Foto: © Joke Rietveld – Regio Online)

Ook door zijn vriendinnetje de lapjespoes, die ook regelmatig dagen weg is omdat ze ergens eten krijgt. Ze zijn vanaf dat ze samen zijn al maatjes. Deze lapjespoes, Minnie, is na een tijdje toch weer terug gekomen en zit nu, noodzakelijk, binnen opgesloten om haar weer honkvast te krijgen. Ze gaat graag op avontuur, maar als ze ergens anders eten krijgt, is naar huis gaan niet zo’n noodzaak. Ze was tonnetje rond geworden. De eigenaar weet dat ze geholpen is, maar ze leek wel zwanger! Want samen met Mickey is ze ook goed in jagen. De katten kwamen dagelijks wel met een paar muizen thuis. Daar zijn ze ook voor, maar daar naast krijgen ze gewoon hun kattenvoer.

Is je kat vermist of 'stiekem verhuisd'?
Minnie (Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

“Als je de katten af en toe ziet, dan weet je tenminste dat ze nog leven. Maar we kijken elke dag naar ze uit en we worden er zo boos en verdrietig over als ze wéér niet op komen dagen”, aldus de baasjes van de vermiste kater Mickey.

Ze maken zich zorgen over Mickey en zijn tegelijkertijd boos. Omdat de rede dat de katten wegblijven, is omdat andere mensen hen eten geven. De baasjes willen dan ook graag hun verhaal kwijt, omdat dit niet op zichzelf staat. Er zijn veel verhalen op de Facebookpagina Dier Vermist over vermiste katten, maar ook veel van mensen die vragen van wie de mauwende kat is die in hun buurt loopt, of in de tuin zit.

Aanhankelijke buurtgenoot

Vaak blijkt zo’n kat gewoon in de buurt te wonen en is alleen erg aanhankelijk en wil van iedereen aandacht. En is vaak ook niet haar thuis kwijt en gaat gewoon weer naar huis. Vreemde katten zomaar eten geven, is dan ook niet de beste oplossing. Het kan ook voorkomen dat een kat, die altijd binnen was, naar buiten glipt en dan wel de weg kwijt raakt.

Bij twijfel even navragen

Als u twijfelt over een kat, kunt u natuurlijk de plaatselijke berichtgevingen nakijken. Of Amivedi bellen of de kat als vermist is opgegeven. En voor wie geen overlast wil van andermans katten, is het misschien verstandig juist de katten niet te voeren, zodat ze niet steeds terug komen. En wie het leuk vindt om katten te voeren, kan uiteraard altijd zelf een kat nemen.

Wanneer u informatie heeft over Mickey, kunt u contact opnemen met de redactie. De baasjes willen hem graag terug. redactie@regioonline.nl.

2 REACTIES

    • Hartelijk dank voor de terechte verbetering mevrouw Van Dam. Blijft altijd lastig, de D en de T vorm, en hoewel wij allen Nederlands goed beheersen, blijven deze nagelbijtertjes er af en toe toch doorsluipen. Voor de overige lezers de uitleg: Is de verhuizing nog bezig? Dan schrijf je het met een t, is het al gebeurd dan wordt dat een d. De regel met ‘t Kofschip zou duidelijkheid moeten geven. De laatste letter van het werkwoord zonder -en. Dan wordt verhuizen dus verhuiz en aangezien de z niet in ‘t kofschip voorkomt schrijf je een d. Het wordt iets lastiger bij dit specifieke woord, want als je een d erachter zet wordt die z van verhuiz weer een s van verhuis. En die letter komt wel in ‘t kofschip voor. Dit worden soms ook wel valse eindeletters genoemd. Gemeen hé?

Nieuws uit deze regio

Welkom in de kraamkamer van moeder natuur

Het broedseizoen is begonnen. Veel dieren halen alles uit de kast om het nageslacht veilig te stellen in de kraamkamer van moeder natuur. Er...

Hoe gaat Krimpenerwaard om met klachten over Handhaving

Krimpenerwaard - De fractie Waard18, van Wisja Pannenkoek, heeft vragen aan het college van de gemeente Krimpenerwaard gesteld over de afhandeling van klachten die...

Krimpense opschoonweek om zwerfafval aan te pakken

Krimpen aan den IJssel - Van 17 tot en met 24 maart start de Krimpense Opschoonweek. Tijdens deze opschoonweek gaan bewoners aan de slag...

Vroom neemt geen afstand van brief en geeft sneer aan journalisten

Krimpen aan den IJssel - Het gesprek met het college, burgemeester Vroom Leon Houtzager heeft blijkbaar niet veel meer dan een kopje koffie opgeleverd....

Kleurrijke demonstratie in Krimpen voor liefde en tegen wegkijken

Krimpen aan den IJssel - Om 14.00 uur was het dan zover. De aangekondigde demonstratie van het COC Rotterdam in Krimpen aan den IJssel...

Reactie SGP Krimpen op situatie rond kerk

Krimpen aan den IJssel - De SGP fractie van Krimpen heeft op haar Facebookpagina ook een reactie op alle voorvallen van afgelopen tijd gepubliceerd....

Maak zelf bezwaar WOZ waarde in Krimpen

Krimpen aan den IJssel - Recent hebben Krimpense huizenbezitters de beschikking met de bijbehorende WOZ waarde ontvangen. Voor veel inwoners is de WOZ waarde...

COC demonstreert op zaterdag 6 maart in Krimpen aan den IJssel

Rotterdam, 3 maart 2021 – COC Rotterdam organiseert op zaterdag 6 maart tussen 14:00 en 15:00 uur een demonstratie bij het gemeentehuis in Krimpen...