4.1 C
De Bilt

Krimpen bezaaid met oude kerstbomen door slechte communicatie!

Krimpen aan den IJssel – Wie nu en de afgelopen dagen door Krimpen aan den IJssel loopt of rijdt ziet overal in de parken, op grasvelden, langs de sloten, op de stoep of elders kerstbomen in overvloed liggen. Inwoners klagen hierover en ondanks dat worden de bomen (nog) niet weggehaald. Ook de jeugd haalt ze niet op. Wat is er aan de hand?

Alleen nieuwsberichtje op website

Op 16 december 2020 stond op de website van de gemeente Krimpen aan den IJssel een nieuwsberichtje over de afvalinzameling rond de feestdagen. Onderaan het nieuwsbericht stond: Inleveren kerstboom; In tegenstelling tot de voorgaande jaren, mag u uw kerstboom inleveren bij het grondstoffencentrum aan de Stormsweg 11 in Krimpen aan den IJssel. Er is geen verbranding, wij versnipperen de boom.

Stimuleren inleveren kerstbomen

En dit is behoorlijk anders dan de vorige jaren. In 2020 werd het inleveren van de kerstboom nog gestimuleerd door het voorgaande college. U ontving € 0,50 als u uw kerstboom inleverde. Toen konden de kerstbomen in de openbare ruimte worden neergelegd, welke vaak door de jeugd opgehaald werd. De gemeente vroeg bij voorkeur niet op straat, maar de kerstboom op het gras neer te leggen. Leefbaar Krimpen vond toen dat de bijdrage voor de jeugd die een boom ophaalde en naar de (verbrandings)stapel bracht wel erg karig, maar desondanks werden de bomen wel opgehaald.

Slechte communicatie vanuit college Krimpen

Maar dit jaar zijn de regels ineens veranderd, (mede door corona) en deze werden slecht gecommuniceerd. Het bericht dat de kerstbomen dit jaar dus niet worden opgehaald en/of verbrand ,maar zelf moesten worden weggebracht naar het afvalstation aan de Stormpolder, heeft heel veel Krimpenaren nimmer bereikt. Ze verbazen zich eveneens over de geboden “oplossing”. Het is ook wel te zien op straat dat de inwoners niet op de hoogte zijn van deze aangepaste maatregel. Het gaat niet om een enkel verdwaald kerstboompje maar een heel bos’, aldus de fractievoorzitter Leefbaar Krimpen, Jeffrey van der Elst.

College is er op gewezen

Ondanks dat het college hierop de afgelopen weken is gewezen, werd er niet ingegrepen en kwam er geen andere oplossing. Wacht het college liever af hoe hoog de kerstbomenstapel kan worden? Zowel de gemeente als de jongeren halen de bomen nu niet meer op. Van een bijdrage vanuit de gemeente voor het inleveren van een kerstboom is al helemaal geen sprake. De oude kerstboom moet nu van het college door de inwoners worden ingeleverd bij het grondstoffencentrum (afvalstation) in de Stormpolder. Andere opties worden niet geboden.

Verwijt aan afval-wethouder Anthon Timm

Verantwoordelijk afval-wethouder Timm heeft in overleg met het college besloten ‘vanwege corona geen kerstbomen meer in te zamelen, maar heeft verzuimd dit duidelijk aan de Krimpenaren te communiceren. Leefbaar Krimpen snapt niet dat er in de huidige lockdown is gekozen voor dit scenario (oplossing) om kerstbomen afzonderlijk (per inwoner) te laten brengen naar het afvalstation, waardoor er juist meer onnodige bewegingen en contactmomenten ontstaan.

Inwoners voor het blok gezet

Leefbaar Krimpen sprak de afgelopen dagen diverse Krimpenaren. Fractievoorzitter Jeffrey van der Elst: ‘Inwoners hebben met deze maatregel wel erg veel moeite en voelen zich voor het blok gezet. Ze hebben soms geen vervoer, de boom is – eenmaal uit het net – te groot voor de eigen auto, of de auto komt vol met naalden te liggen. De meesten vinden het gewoon een taak van de gemeente.

Inwoners spreken ons aan met de opmerking ”We betalen toch genoeg aan voor het ophalen van ons afval, dus laat de gemeente maar eens wat doen voor dat geld. Andere zeggen i.v.m. de lockdown niet naar het afvalstation te willen rijden.” (De stijging van afvalstoffenheffing in Krimpen aan den IJssel bedraagt € 30 tot € 80,00 in 2021. Tweepersoonshuishoudens gaan apart tarief betalen. Bron: gemeente Krimpen aan den IJssel)

Niet lopend naar afvalstation

Van der Elst: “Sommigen kochten de boom om de hoek bij de supermarkt (of elders in het dorp). Vaak zelfs lopend meegenomen tijdens het boodschappen doen. Zij zijn echter niet allemaal in het bezit van een auto of een transportmiddel. Je kunt van onze inwoners ook niet verwachten de kerstboom dan maar met de fiets, lopend of met de bus naar het afvalstation te laten brengen.  Als de inwoners geweten hadden dat ze daarna de boom lopend naar het afvalstation moesten brengen hadden ze de boom zeker niet gekocht.“

Waarom geen ophaalplekken gemaakt?

Het is voor Leefbaar Krimpen onbegrijpelijk waarom het college niet, net zoals in Capelle aan den IJssel plekken heeft aangewezen waar de kerstbomen kunnen worden neergelegd, waar ze dan worden opgehaald. In Capelle zijn 55 plekken aangewezen, dus is er altijd wel een plek om de hoek waar de gemeente/ophaaldienst de kerstbomen ophaalt. Zo kan het dus ook.

Achteraf hele dorp opruimen

Nu moet de gemeente Krimpen achteraf het hele dorp doorrijden om te kijken waar in welke bosje, park, grasveld of elders één of meerdere kerstbomen liggen. Dit kost veel meer tijd en ook meer geld. En wie moet deze rekening straks weer betalen? Inderdaad de inwoners. Onbegrijpelijk waarom hierover niet een paar minuten langer is over nagedacht.

Kritisch rapport Rekenkamer afvalinzameling in Krimpen

Net voor de kerst ontving Leefbaar Krimpen een uitermate kritisch rapport over onze afvalinzameling. Een rapport over de Krimpense afvalinzameling met de titel “een (te)dure scheiding” geeft een helder beeld van wat beter moet en fout gaat/ging. Naast de problemen met de afvalinzameling blijkt volgens het rapport dat de Krimpenaren fors meer betalen dan inwoners elders in onze regio.

De gemaakte keuzes voor het nieuwe inzamelingsysteem en de overstap naar een andere ophaaldienst (medio 2017/2018) krijgt forse kritiek van de rekenkamer, het is voor de rekenkamer onbegrijpelijk waarom dit is gebeurd, want het heeft de gemeente meer dan een half miljoen gekost en niets bespaard. De raad gaat in januari aan de slag met het rekenkamerrapport, waarover wij met de verantwoordelijke wethouder in gesprek zullen gaan.

(zie ook Schriftelijke vragen Krimpens Belang hierover: https://www.facebook.com/Krimpens-Belang-228943377693601)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio