8.2 C
De Bilt

Moeder reegeit dood en reekalf gewond na paniek

Krimpen aan de Lek – Dinsdag kreeg een vrijwilligster van de hondenschool in Krimpen aan de Lek een vreemde verrassing toen zij een jong reekalf op het trainingsterrein heen en weer zag rennen. Het kalf was duidelijk in paniek en zocht naar een manier om te ontsnappen. Even later ontdekte zij de moeder ree, die half door het hek hing, helaas was zij al overleden. Samen met iemand die ook op het terrein een plekje heeft, is er gekeken wat er gedaan kon worden om het reekalf te helpen.

Reekalf van schrik tegen hek geklapt.

Terwijl er een eerste poging werd gedaan om de dierenambulance te bereiken, schrok het kalf van het geblaf van de kleine hond die de vrijwilligster bij zich had. Waardoor het een spurt nam en tegen een hekwerk klapte, waarna zij op de grond lag en het uitgilde van de pijn. Terwijl men het reekalf probeerde te kalmeren en probeerde haar op de grond te houden, werd er nogmaals een poging gedaan om de dierenambulance te bereiken. Helaas is de dierenambulance van Gouda onderbezet en is het daardoor lastig om in een spoedgeval snel contact te krijgen. Er werd daarom besloten de boswachter te bellen, maar omdat deze ook niet direct bereikbaar was, werd de politie gebeld. Zij zouden contact opnemen met de dierenambulance. Gelukkig belde de boswachter ook direct terug, die wegens bezigheden niet zelf kon komen, maar wel een collega stuurde.

uc?id=1NtH cc4uiGTvFeRMdVwGZNxx
Foto: © Regio Online – Joke Rietveld

Snelle reactie politie en boswachter.

Gelukkig waren de politie en de boswachter snel ter plaatse en kon gekeken worden hoe het reekalf er aan toe was. Een van de agenten twijfelde geen moment en knielde direct in het modderige gras bij het reekalf. Om het kalf wat rustiger te krijgen, werd een doek over de kop gelegd. Ook kwam een meneer van het wildbeheer ter plaatsen om de moeder en kalf te bekijken en te beoordelen of het kalf het zou gaan overleven. Deze concludeerde dat het kalf nog bleek te zogen bij de moeder en dus speciale verzorging nodig zou hebben. Gelukkig vielen de verwondingen mee, maar de stress zou het kalf het leven kunnen kosten.

uc?id=1Z56bRTovUbhAWJm j00VKEpLfyQ SaNL
Politieagent kalmeert het reekalf. Foto © Regio Online – Joke Rietveld

Moeder reegeit stierf een langzame vreselijke dood

Volgens wildbeheer en boswachter heeft moeder reegeit een lange strijd geleverd voor zij stierf. Hoe de ree en haar dochter op het terrein zijn gekomen is nog onduidelijk. Mogelijk zijn moeder en kind de avond ervoor opgejaagd door één of meer loslopende honden en via de sloot op het terrein beland waar zij in paniek in een hekwerk is gelopen, waar ze normaal met gemak overheen had kunnen springen, was de conclusie van de boswachter. Mogelijk heeft een hond de reegeit en kalf zelfs het terrein op gevolgd, waardoor het in paniek het hekwerk is ingevlucht. Er waren namelijk meer verwondingen dan alleen door het hek. Het is vreemd dat dit onopgemerkt is gebleven, moeder zal in haar doodstrijd flink gegild moeten hebben. Overdag zijn er nog mensen op het terrein geweest. Het voorval moet tussen maandag laat in de middag of avond zijn gebeurd. Mocht iemand hier meer informatie over hebben, dan kunt u dit melden bij de politie. Gehoopt wordt dat wanneer er inderdaad sprake is van een hond die de dieren heeft opgejaagd, de eigenaar bij het zien van deze trieste beelden, zijn/haar verantwoordelijkheid neemt en zich meld bij de politie.

De reegeit stierf een vreselijke dood. Foto © Regio Online – Joke Rietveld

Reekalf hopelijk naar opvang

Het reekalf zou waarschijnlijk nog geholpen kunnen worden. Er is een opvang voor reeën in Soest. De meneer van wildbeheer zou het kalf eerst meenemen en ter verzorging in zijn schapenstal en laten bijkomen van de schrik. Wanneer zij rustig genoeg zou zijn en vervoerd kan worden, wordt zij naar Soest gebracht om daar te herstellen. Op dit moment is nog niet bekend of het kalf sterk genoeg is en naar Soest gebracht, of dat men haar toch moet laten inslapen.

Hondenbeleid wordt waarschijnlijk weer aangepast

Al lange tijd wordt het losloop gebied voor honden gezien als gebied waar de honden zich heerlijk uit kunnen leven. Daar zijn echter wel regels aan verbonden die u kunt vinden in het hondenbeleid van de groenalliantie. Er zijn zones aangegeven waar honden los mogen, of alleen aangelijnd, of helemaal niet. Ook mag een hond niet jagen. Wanneer uw hond zijn jachtinstinct niet kan beheersen, dan is het beter deze niet los te laten lopen. Een lange (uitrol) lijn is dan een optie om de hond toch wat vrijheid te geven. In de avond en ochtend grazen de reeën op of aan de rand van de grasstroken. Met een loslopende hond over deze grasstroken lopen, kan een confrontatie met reeën opleveren. U ziet de reeën waarschijnlijk niet zo snel, u kunt daar, net als in het bos, zomaar langslopen zonder ze te zien. Door de schutkleur en stil te blijven staan, kan een ree zich goed verstoppen. Maar een hond die zijn neus achterna gaat, ook wanneer u op het voetpad loopt , merkt wild eerder op en voor u het merkt is uw hond achter een ree aan. Wat, zoals u ziet, vreselijke gevolgen kan hebben.

uc?id=10ZLE3Uev7WstkrR0APynctIf3LhoKPv4
Paaltjes (HUS = honden Uitlaat Strook) die aangeven of de hond los mag, of aan de lijn moet. Foto © Regio online – Joke Rietveld

Maar ook de fietspaden behoren niet tot het losloopgebied, hoewel er veel mensen zijn die dat niet weten, of niet willen weten. Het is toch duidelijk aangegeven via paaltjes met bordjes zodra u een voetpad verlaat en een fietspad over moet steken, moet u de hond aanlijnen. Er zijn al meerdere fietsers onderuit gegaan vanwege loslopende honden op het fietspad. Wanneer u in de avond met uw hond los over het fietspad loopt, omdat u denkt dat het kan omdat het rustig is, kan een hond wild ruiken dat staat te grazen op een grasstrook en erachteraan gaan. Wilt u het losloopgebied behouden? Neem dan uw verantwoording en houdt u zich aan de regels en uw hond aan de lijn als dat aangegeven staat en als er maar een kleine kans is dat uw hond achter wild aan gaat.

uc?id=1ZJ14euuEpBfzGk6vIMZJCWt5qSNIzJb
Er is duidelijke bebording die aangeeft waar de hond los mag of aangelijnd moet zijn. Foto © Regio Online – Joke Rietveld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio