14.8 C
De Bilt

Transitievisie warmte: Krimpen wil in 2030 22% gebouwen anders verwarmen

Krimpen aan den IJssel – Om aan de energietransitie te voldoen moet iedere gemeente in 2050 van het gas af, maar Krimpen wil in 2030 al 22% van de gebouwen voorzien van alternatieve energie. Dat is net iets meer dan de landelijke doelstelling van 20%.

5.000 gebouwen voor 2030

Ongeveer 5.000 gebouwen wil de gemeente door de transitie op een ander wijze laten verwarmen. Er moeten dan nog ruim 10.000 gebouwen voor 2050 worden aangepast. Om de aanpassingen te kunnen doen zal o.a. goede isolatie in oudere gebouwen een belangrijke rol gaan spelen.

Onderzoek nodig voor transitie

Er zullen eerst verschillende haalbaarheidsonderzoeken moeten worden gedaan, om te kijken of bepaalde aanpassingen technisch en financieel ook mogelijk zijn. Wethouder Wubbo Tempel maakt zich over het laatste de minste zorgen. “Wat dat betreft strooit het kabinet met geld als het om de energietransitie gaat, want er is ook heel veel geld nodig. Dit geeft gemeenten meer houvast in de hele transitievisie en het het uitvoeren van toepasbare mogelijkheden.”

Voor nu inzet op 3 strategieën

Als eerste wil de gemeente inzetten op warmtenetten, waarbij gebouwen samen verwarmen met behulp van oppervlaktewater en bijverwarming door elektrische waterpompen. Hierbij wordt gedacht aan de flats aan de Middenwetering, de Vijverflats en – enigszins afwijkend – de bedrijven in de Stormpolder.

De wijk Lansingh-Zuid zou volgens wethouder Tempel bij uitstek geschikt zijn voor het gebruik van elektrische warmtepompen. Dit heeft vooral ook met de leeftijd van de wijk en de mate van huidige isolatie te maken. Overige woningen kunnen nu nog het beste gebruik maken van hybride warmtepompen. Deels elektrisch en waar nodig bijgestookt met gas.

“Het leeft nog niet echt onder inwoners”

Wethouder Wubbo Tempel

“Jammer dat de energietransitie nog niet zo leeft onder inwoners van Krimpen”, laat Tempel weten. “Als we iets organiseren over zonnepanelen komen daar wel veel inwoners op af, maar de andere alternatieven lijken nog niet echt aan te spreken.” Tempel verwacht dat de impact van de transitie voor inwoners, door de geboden hulp van gemeente en andere partijen niet al te groot zal zijn, maar uiteraard gaan zij er zeker wat van merken.

Bespreken in gemeenteraad

Alle plannen gaan overigens in goed overleg met partijen als Quawonen, Stedin, RES, de Ondernemerskring en de DCMR. 2030 wordt als realistisch doel gezien voor de aanpassingen. Op 16 december a.s. zal de transitievisie warmte in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel besproken worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio