6.2 C
De Bilt

Verplaatsing ambulancepost Zuidbroek blijft zorgelijk vindt Leefbaar Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – De aangekondigde verplaatsing van de ambulancepost Zuidbroek naar Bergambacht heeft al veel vragen opgeroepen. Hoewel de aanrijtijden voor met name Schoonhoven met 0,2 procent zouden verbeteren, worden Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en deels ook Lekkerkerk afhankelijk van ambulances vanuit regio Rotterdam. Iets dat de aanrijtijden juist dramatisch zou verslechteren.

Op papier krijg je het kloppend

Hoewel het op papier en theoretisch haalbaar lijkt om aanrijtijden rond de 15 minuten te houden in die woonplaatsen, is de praktische kant van het drukke verkeer op de Algeracorridor en de brug niet meegenomen. Schattingen lijken eerder ronder de 25 minuten of langer uit te komen, wat onaanvaardbaar is.

Vragen Leefbaar Krimpenerwaard over ambulancepost

Eerder al had Leefbaar het college van de gemeente Krimpenerwaard schriftelijke vragen gesteld. Op basis van die antwoorden, hebben zij nu aanvullende vragen gesteld. Hoewel het college en de gemeenteraad geen zeggenschap hebben over de ambulancepost, kan er zeker in overleg met het verantwoordelijke RVA Hollands Midden getreden worden.

Onjuiste informatie

In een Raadsinformatiebrief van de gemeente Krimpen aan den IJssel is gebleken dat de Ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond niet op de hoogte was van de plannen van RAV Hollands Midden. Ook laat de buurgemeente weten op 11 november in een gesprek met de directeur van de ARR te horen kreeg dat deze niet geïnformeerd was over de concrete plannen. Leefbaar Krimpenerwaard wil daarom van de portefeuillehouder (de burgemeester) weten, hoe zij in de Begrotingsraad van 8 november stellig kon zeggen dat hierover wel contact was geweest.

Onderzoek spreiding en paraatheid zonder Ouderkerk en Krimpen aan den Lek

Hollands Midden heeft een onderzoeksrapport uitgebracht naar de spreiding en paraatheid van de ambulancezorg. De woonplaatsen Ouderkerk aan den IJssel en Krimpen aan de Lek zijn echter buiten het onderzoek gehouden. De Leefbaar partij is benieuwd waarom juist deze woonkernen buiten het onderzoek zijn gehouden.

Afhankelijk van burgerhulpverleners en First Responders

Omdat de aanrijtijden voor met name Ouderkerk aan den IJssel en buurtschap Lageweg praktisch gezien vanuit Rotterdam Noord tussen de 25 en 30 minuten in optimale omstandigheden zullen liggen, worden de inwoners hier – net als in Krimpen aan de Lek en deels Lekkerkerk – afhankelijk van burgerhulpverleners en First Responders, zoals de vrijwillige brandweer.

Leefbaar Krimpenerwaard vraagt zich af hoe wenselijk dit is, zeker als het om spoedsituaties zoals reanimaties gaat? Ook wil de partij graag weten of de Veiligheidsregio en het college goed beseffen welke effecten die op deze hulpverleners kan hebben als zij lang op een ambulance moeten wachten? Is ook de psychische belasting van deze hulpverleners meegewogen, als het om levensbedreigende spoedhulp gaat?

Behoud ambulancepost Zuidbroek en extra post in Bergambacht

De portefeuillehouder heeft eerder aangegeven de situatie scherp te gaan monitoren op overschrijding van de aanrijtijden. Leefbaar is daarom niet alleen benieuwd hoed de portefeuillehouder wil gaan monitoren, maar ook wat te doen als het niet goed blijkt te gaan. De ambulancepost in Zuidbroek is echter dan al verdwenen.

De partij vraagt de portefeuillehouder dan ook of zij een oplossing ziet om bij de veiligheidsregio’s aan te dringen op het behoud van de ambulancepost in Zuidbroek en een extra ambulance te plaatsen bij de brandweer Bergambacht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio