2.3 C
De Bilt

Warmtenet in Gouderak wordt onderzocht

Gouderak – Onder andere met oplossingen als een warmtenet streeft Nederland ernaar om stapsgewijs het gebruik van aardgas te verminderen. Resultaat moet zijn dat in 2050 Nederland geen aardgas meer gebruikt voor koken en verwarmen.

Bijdrage aan klimaatdoelen

Gemeente Krimpenerwaard zet samen met andere gemeenten in de regio, met de provincie en het rijk stappen om een bijdrage te leveren aan de klimaatafspraken. Zo werken we mee aan een regionale energiestrategie en maken we onze visie voor alternatieven voor het opwekken van warmte. Samenwerking met bewoners door middel van digitale bijeenkomsten en enquêtes hoort hier bij.

Haalbaarheid warmtenet

Bij de gemeentelijke aanpak hoort ook het onderzoeken van de haalbaarheid van alternatieve vormen van opwekken van energie. Bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van een warmtenet dat geschikt is om een hele wijk van warmte te voorzien.

Waarom Gouderak?

Zo’n onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid is uitgevoerd in Gouderak. Waarom Gouderak? Dat was de uitkomst van een vooronderzoekje naar de locatie met de meest gunstige omstandigheden om zo’n warmtenet te realiseren binnen de gemeente. Kan het daar, dan kunnen we ook andere locaties onderzoeken. Is het daar niet mogelijk, dan valt de rest van de gemeente ook af.

Gemaal Verdoold

Het gemaal Verdoold in Gouderak pompt elk jaar grote hoeveelheden water uit de Krimpenerwaard naar de IJssel. In de zomer warmt de zon het oppervlaktewater op. Met een warmtewisselaar kan deze warmte uit het oppervlaktewater worden gehaald en ondergronds worden opgeslagen.

Groot deel van warmte voorzien

In de winter kan deze warmte dan worden gebruikt om woningen te verwarmen. Uit het onderzoek blijkt dat de warmte uit het oppervlaktewater een groot deel van Gouderak kan voorzien van warmte maar dat kosten hiervoor hoger zijn dan het individueel verwarmen van de woningen met een warmtepomp. Ook technisch zitten er aan dit gebruik van het gemaal voor warmteproductie nog een aantal haken en ogen.

En verder …

Het onderzoek heeft veel kennis en informatie opgeleverd. Deze zal in de toekomst nuttig worden gebruikt. Voor Gouderak betekent het onderzoek dat er geen consequenties aan vast zitten. Hier geldt net als voor alle kernen binnen de gemeente, dat er verder wordt gekeken naar de beste oplossing voor de toekomst. Een die én technisch haalbaar is, én betaalbaar voor de gebruikers. Over dit onderwerp gaan we de komende jaren met al onze inwoners en ondernemers uitgebreid in gesprek.

Rapport

Het volledige onderzoeksrapport staat op de website Duurzaam Krimpenerwaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio