11.4 C
De Bilt

Woondebat Krimpenerwaard kent weinig verschillen

Haastrecht – Op initiatief van de woningcorporaties in de Krimpenerwaard vond vanavond het woondebat plaats in een theaterzaal in Haastrecht. 9 partijen waren vertegenwoordigd. Lokaal op 1 moest wegens ziekte verzuimen. Leefbaar Krimpenerwaard had voor het eerst haar nummer 1 gestuurd om deel te nemen. Voor Jeffrey Groen dus zijn eerste debat.

Uitzending erg moeilijk te volgen

Helaas was de uitzending door RTV Krimpenerwaard erg moeilijk te volgen. Continue haperde het geluid en viel om de paar seconden weg. Tot twee keer toe moest de uitzending wegens verbindingsproblemen voor langere tijd gestaakt worden. Tijd voor betere apparatuur.

Voor de vrijwilligers van RTV Krimpenerwaard die dit mochten verzorgen ongetwijfeld zeer vervelend en zij zullen zeker alles in het werk gesteld hebben om het te verbeteren. De uitzending is binnenkort terug te kijken. Zie hun tweet hieronder:

Het woondebat

De opzet was leuk gedaan, met wat kennisvragen voor de deelnemers – waarbij niemand echt door de mand viel – en een corporatie met een huurder om te vertellen over een bepaald thema of probleem. Deelnemende lijsttrekkers- of aanvoerders mochten eerst een kleine pitch houden over hoe zij tegen wonen aankijken. De verschillen bleken klein.

Bouwen, bouwen bouwen

Eigenlijk waren vrijwel alle partijen het er over eens. Er moet veel en vlot gebouwd worden. Leefbaar stelde zelfs 2027 als doel voor 6.000 woningen extra, maar of dat haalbaar zal zijn hangt van veel factoren af. Over het aantal woningen kwamen de meningen ook wel overeen. 3.000 om te beginnen, maar 6.000 als doel.

Woonplannen binnen of buiten de kernen?

Ook hier veel overeenstemming, op een enkele uitzondering na. Iedereen wil beginnen met bouwen binnen de kernen waar dat kan. Daarna moet ook bouwen buitenom de kernen op tafel liggen. Niet in een apart gebied, maar tegen de kernen aan. Belangrijk voor alle partijen is dat dit in alle kernen gebeurt en niet alleen in de grotere kernen. SGP wil het voorlopig vooral in de kernen houden en ProKrimpenerwaard lijkt hier ook een voorkeur voor te hebben.

Duurzaamheid: mogen er weilanden met zonnepanelen in de natuur

Naast wonen ging het debat ook over duurzaamheid en met name duurzaam wonen. Een vraag die voorlag was of zogenaamde zonneparken in natuurgebieden wenselijk waren. Ook hier bleek de algehele stemming te zijn dat eerst daken van bestaande woningen en andere woningen van zonnepanelen voorzien moeten worden. Pascal van der Hek van VGBK gaf aan dat zonnepanelen op weidegronden zeker niet uitgesloten mogen worden voor de toekomst. Hij vond hier bijval van zijn debatpartners ChristenUnie en Leefbaar.

Geen enkel opvallend detail?

Naast eerder genoemde zaken eigenlijk haast niet. Behalve dan dat ProKrimpenerwaard zich nogmaals presenteerde als de enige, echte groene partij van de Krimpenerwaard, terwijl juist vandaag hun verkiezingsfolder op de deurmat viel. Op prachtig glimmend en niet gerecycled papier in maar liefst A3 formaat. Ziet er goed uit, maar lijkt niet erg groen. Tot slot compliment aan Sandro Kovačić, die nu wel duidelijk als vertegenwoordiger van PvdA/GroenLinks deelnam.

We hebben een winnaar

Een huurder mocht de politici in het debat beoordelen. Eigenlijk kon hij op basis van de standpunten en het debat geen keuze maken, maar gaf de eer aan Salma Aoukili van D66.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio