11 C
De Bilt

InzamelHelden en ondernemers geven samen waarde aan afval

Op initiatief van Stichting Duurzame Horeca Nederland startte de gemeente Leiden, Koninklijke Horeca Nederland en het Centrummanagement in maart 2020 de proef met InzamelHelden, een startup die een concept ontwikkelde om afval duurzaam in te zamelen en te ‘verwaarden’ door het om te zetten naar nieuwe grondstoffen. Donderdag 10 februari ontving wethouder Yvonne van Delft (Werk, Inkomen, Welzijn, Economie & Cultuur) de resultaten van de proef voor een nieuw systeem van bedrijfsafvalinzameling in de binnenstad.

Klein begonnen, groot gegroeid

Wat begon met 6 winkels en horecabedrijven is inmiddels uitgegroeid tot 60 ondernemers. Dat leverde de afgelopen 2 jaar 2,2 miljoen liter bedrijfsafval op, dit is een besparing van de dieseluitstoot van 112 volle vuilniswagens of 26,5 ton CO2 (wat gelijk staat aan ruim 11 x de gemiddelde jaaruitstoot van een huishouden voor elektra). De projectleiding van de proef werd gefinancierd vanuit Programma Binnenstad.

InzamelHelden

Wethouder Yvonne van Delft (Werk, Inkomen, Welzijn, Economie &Cultuur): “Wat een fantastisch initiatief waarbij InzamelHelden en ondernemers samen waarde geven aan afval! Want afval bestaat niet het is een grondstof op de verkeerde plek. Het project sluit aan bij de ambitie om de stadsdistributie vanaf 2025 klimaatneutraal te laten zijn en zorgt bovendien dat de straten verlost zijn van (openstaande) containers en zwerfafval, waardoor de stad schoner en mooier wordt!”

Het aantal vervuilende vrachtwagens in de binnenstad neemt af omdat InzamelHelden het bedrijfsafval dagelijks afvoert met grote elektrische bakfietsen die geruisloos en emissievrij rondrijden. Dat heeft veel voordelen; de verkeersveiligheid neemt toe, de luchtkwaliteit verbetert en geluidsoverlast neemt af. Er zijn zes afvalstromen: glas; papier incl. servetten en keukenpapier; plastic; gft+etensresten; grof bedrijfsafval en restafval.

Alles in één keer opgehaald

Alle afvalsoorten worden in één keer opgehaald door InzamelHelden. Dat scheelt afvalcontainers en kostbare bedrijfsruimte. Doel van het pilotproject onder leiding van de Stichting Duurzame Horeca is schoner vervoer en een betere afvalscheiding van bedrijfsafval en om de afvalcontainers uit de openbare ruimte te laten verdwijnen, waardoor de stad schoner en mooier wordt.

Feiten & Cijfers

  • In de periode juni 2020 – december 2021 is met het project bijna 27 ton CO2 bespaard. Dit staat gelijk aan ruim 11 x de gemiddelde jaaruitstoot van een huishouden voor elektra, gas en warmte.
  • Momenteel wordt in Leiden met de elektrische bakfietsen zo’n 250.000 liter afval per maand afgehaald. Dit staat gelijk aan 4.167 vuilniszakken of 1042 minicontainers.
  • Doelstelling is deze hoeveelheid te verhogen naar 300.000 liter per maand als de horeca weer volledig open is.
  • Het afvalscheidingspercentage ligt rond de 60%, voordat het project van start ging was dit minder dan 25%.
  • Maart 2020 startte het project met 6 ondernemers. Eind december 2021 was dit gegroeid naar 55 ondernemers. In januari 2022 kwamen er nog eens 5 bedrijven bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio