Met respect ‘maken’ we onze samenleving

Kaag en Braassem – We maken met respect onze samenleving. Burgemeester Marina van der Velde-Menting (verantwoordelijk voor de dorpsraden) en wethouder Yvonne Peters (verantwoordelijk voor projecten in Leimuiden) vragen uw aandacht. Omdat het nodig is. Voor ons allemaal en voor iedereen. Leest u even mee?

Burgemeester Van der Velde en wethouder Peters; waarom dit statement?

Onze samenleving is dynamisch. Nieuwe technologieën zoals sociale media en internet maken het steeds makkelijker en laagdrempeliger  om mee te praten en een mening te vormen over situaties in onze omgeving. Ook in Kaag en Braassem is dat aan de orde van de dag. Dat is aan de ene kant een enorme verrijking, omdat het contact met elkaar en met inwoners gemakkelijker en sneller gaat, en we elkaar zo gemakkelijk kunnen informeren en bereiken. Maar het heeft ook een keerzijde.

Wat is die keerzijde dan?

We zien dat inwoners ook heel gemakkelijk kritiek en een ‘ongezouten mening’ klaar hebben. Vaak niet eens gebaseerd op feiten maar gegeven vanuit een primaire reactie.  Daar schrikken we van. We ervaren een verharding in taalgebruik en zien dat het ‘respect’ daarin vaak heel ver te zoeken is. Dat kan zelfs zo ver gaan dat mensen persoonlijk bedreigd worden en dat kritiek op de man of vrouw gespeeld wordt. En dat gaat ons echt te ver.

Zijn er voorbeelden dan waar dat nu zo ervaren wordt?

Er zijn in Kaag en Braassem ontzettend veel vrijwilligers actief. Die vrijwilligers ‘maken’ onze samenleving en zorgen ervoor dat onze gemeente een fijne plek is om te wonen. Het is heel verdrietig en ook teleurstellend om te zien en te horen dat er mensen zijn die de moeite niet meer nemen om naar elkaar te luisteren en zo maar een standpunt innemen en dat ventileren. Dat leidt helaas tot situaties waarin vrijwilligers, die met hart en ziel een bijdrage leveren, zich genoodzaakt zien om te stoppen met hun inzet. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Waar staan jullie voor?

We willen, samen met onze inwoners, zorgen voor een fijn woonklimaat en een fijne samenleving. Met respect, minder korte lontjes, meer solidariteit, hulpvaardigheid en menselijkheid. Dat is een doel dat we allemaal willen ondersteunen toch?

Wat moet er verder nog gezegd worden?

We willen de leden van de dorpsraad Leimuiden, die onlangs besloten hebben op te stappen nadat er zelfs persoonlijke bedreigingen geuit zijn, een hart onder de riem steken. Een platform als de dorpsraad is juist van groot belang voor onze kernen, om belangen te behartigen, mee te praten over ontwikkelingen en de stem van het dorp te zijn. Wethouder Peters benadrukt: “de samenwerking met de dorpsraad Leimuiden op de verschillende projecten in de afgelopen jaren is van grote waarde geweest”.

En nu?

We willen met dit statement nogmaals aandacht vragen voor dit onderwerp. Een onderwerp dat blijvend aandacht nodig heeft. En daarbij willen we mensen oproepen om, voordat die mening gegeven wordt, eerst eens in gesprek te gaan met de mensen die er iets van weten. Stel vragen, ga in gesprek, om zo te komen tot een gefundeerde mening over zaken die spelen. Zet die stap. Mét respect.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio