Walking4School: Drie basisscholen in gemeente Katwijk hebben de primeur

Katwijk aan Zee In Katwijk vindt de eerste scholenpilot van Nederland plaats met dit concept. Kinderen die hun ouders stimuleren om vaker de auto te laten staan om vervolgens lopend naar school te gaan. Dat is het idee van de actie Walking4School. Het uiteindelijke doel is een verbetering van de verkeersveiligheid rondom scholen. De drie scholen die hier als eerste aan meedoen zijn: Oranje Nassauschool (Rijnsburg), Marnixschool (Katwijk) en Willem van Veenschool (Katwijk). Met deze pilot dragen zij bij aan een landelijk voetgangersbeleid-in-wording.

Walking4School

Tijdens een speciale actieweek worden kinderen en dus ook ouders gestimuleerd bewust vaker naar school te lopen. Kinderen verdienen punten voor school als ze lopend of steppend naar school komen. Met de verdiende punten spaart de school budget bij elkaar om gerichte verkeersacties uit te kunnen voeren. Dat kan een workshop zijn, maar ook een evenement, actie, campagne of activiteit. Het budget wordt beschikbaar gesteld door gemeente Katwijk en Regio Holland Rijnland. Naast een verbetering van de verkeersveiligheid is lopen naar school goed voor veel meer zaken. De beweging is goed voor de gezondheid, kinderen verbeteren hun eigen verkeersinzichten en er worden minder uitlaatgassen rondom de school uitgestoten. Voor dit project is er ook een samenwerking met een bekende partner van gemeente Katwijk, namelijk JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). 

Walking4School
Willem van Veenschool. Foto: Google Maps

Lopen en fietsen

Walking4School is een nieuwe variant op het reeds bestaande beloningsproject: Cycling4School. Dit project had een focus op fietsen en startte in 2015 in Breda, in opdracht van de gemeente. In die pilot kwam naar voren dat door Cycling4School het autogebruik bij basisscholen met gemiddeld 10% gedaald is. Ondertussen is er zelfs een afname tot 25% gemeten. De afgelopen jaren hebben gemeentes en provincies in samenwerking met SOAB dit project meerdere malen succesvol uitgevoerd. Hoewel Walking4School meer aandacht vestigt op lopen, verdienen de kinderen ook punten als ze op de fiets naar school komen.

Wethouder Rien Nagtegaal: “Ik ben blij dat deze drie scholen meedoen met de actie. Met zijn allen hopen we dat ouders overwegen om niet met de auto naar school te gaan, maar lekker de fiets pakken of samen de wandeling aangaan.”

Walking4School
Marnixschool. Foto: Google Maps

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img