Crowdfunding om kerncentrales te sluiten

Nederland – Op 25 juni 2017 gingen 50.000 mensen de straat op om te demonstreren voor de sluiting van de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3. Ze vormden een mensenketting van 90 km van Tihange (BE) via Maastricht (NL) naar Aken (DE). Een geweldig succes. Maar er is meer nodig om de twee beruchte ‘scheurtjescentrales’ dicht te krijgen.

WISE voert de druk op

De milieuorganisatie WISE (World Information Service on Energy) voert deze campagne aan. “Dit is het moment, we moeten het nu gaan doen: actievoeren, informeren, lobbyen, burgercomités organiseren, rechtszaken voeren”, aldus de organisatie uit Amsterdam.

Een baan via crowdfunding

“WISE gaat dit oppakken. we gaan iemand in dienst nemen die fulltime aan de slag gaat om Tihange 2 en Doel 3 zo snel mogelijk te sluiten. We gaan natuurlijk intensief samenwerken met alle lokale, regionale en internationale krachten en organisaties die hier ook aan werken.” Om iemand aan te kunnen nemen start WISE vandaag een crowdfundingsactie. Een uniek concept, waarbij het loon voor de campaigner en zijn campagnebudget wordt opgebracht door honderden mensen die maandelijks een klein bedrag doneren.

Het probleem

In Europa staan tientallen sterk verouderde kerncentrales. Die moeten wat ons betreft allemaal zo spoedig mogelijk dicht, maar Tihange 2 en Doel 3 springen er toch uit. Dit zijn onze belangrijkste bezwaren:

  • De reactorvaten zitten vol scheuren. Het is onduidelijk of ze er altijd al waren of dat ze geleidelijk aan groter worden.
  • De centrales zijn meer dan 40 jaar oud en vallen steeds vaker onverwacht uit.
  • Onder sterke invloed van de eigenaar van de centrales, Electrabel, worden de centrales tegen wil en dank opengehouden. De winst is voor de eigenaren, het risico voor de bevolking.
  • Het moederbedrijf Engie wil eigenlijk wel af van de kerncentrale en overweegt Electrabel af te splitsen.
  • Duitsland, Nederland en Luxemburg hebben een duidelijk signaal gegeven; ze willen dat de centrales gesloten worden. De Belgische regering weigert halsstarrig te luisteren naar haar buurlanden.

De oplossing

Volgens WISE moeten Tihange 2 en Doel 3 snel sluiten. Dit willen zij slim aan gaan pakken. “Wij zijn ervan overtuigd dat we de gevaarlijke kerncentrales dicht kunnen krijgen als er enerzijds veel mensen lokaal actief zijn (individueel, maar ook in lokale groepen en buurtcomités) en er anderzijds een ervaren organisatie is met betaalde krachten die veel tijd en aandacht kan besteden aan een goed doordachte campagne. Er is een plan nodig”, zo laat WISE weten.

Eigen campaigner aanstellen

Door een campaigner aan te stellen die zich uitsluitend met de sluiting van Tihange 2 en Doel 3 bezig houdt zorgen we voor:

  • Continuïteit en een constante focus.
  • Ondersteuning en onderlinge coördinatie van lokale groepen.
  • De nodige vakinhoudelijke kennis.
  • Een groot netwerk waarmee we verbindingen leggen en (inter)nationaal kunnen lobbyen.
  • Het ontwikkelen van concrete activiteiten.

Toekomst kerncentrales

De komende jaren zal er in België intensief gedebatteerd worden over de toekomst van de kerncentrales. En er lopen tal van juridische procedures tegen de gevaarlijke centrales die zijn aangespannen door landen, individuen en (milieu)organisaties. De WISE campaigner kan straks alle ontwikkelingen op de voet volgen en inspelen op de actualiteit. Samen met de bevolking van Limburg, Brabant en Zeeland zorgt onze campaigner ervoor dat de centrales dicht gaan.

Om een campaigner aan te kunnen stellen hebben is er € 3.500,- per maand nodig, twee jaar lang. Dat is een hoop geld, maar als veel mensen meedoen valt het mee. Vandaag start de crowdfunding, over twee maanden moet het voor elkaar zijn om in december iemand aan te kunnen stelen.

De crowdfunding verloopt via www.wisenederland.nl/tihange. Hier vindt u alle informatie.

Bron: WISE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img