12.6 C
De Bilt

Samen doorpakken in Bleijerheide: fors investeren in de kwaliteit van wonen en leven

De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in de buurt Bleijerheide in Kerkrade. In totaal maar liefst 7,6 miljoen euro. De afgelopen jaren werkten HEEMwonen en gemeente Kerkrade in deze buurt al aan de grootschalige gebiedsontwikkeling SUPERLOCAL. Nu is de rest van de buurt aan de beurt. Het doel is om de kwaliteit van wonen en leven in Bleijerheide te stimuleren. Dat gebeurt onder andere door fors te investeren in duurzaamheid.

Aanpak met gelden uit de Regiodeal

In januari 2019 startte de gemeente met verschillende partijen al met het aanvalsplan Bleijerheide om de problemen in de overlastsfeer aan te pakken. De gelden die nu beschikbaar zijn gesteld uit zowel de Regiodeal (1,3 miljoen) als het Volkshuisvestingsfonds (4,5 miljoen) bieden de kans om nog meer te doen aan de opgaves die er liggen. Het opkopen van slecht onderhouden particuliere woningen is één van de ingrepen waar de gelden voor worden ingezet.

Stadsregio Parkstad

Deze woningen worden duurzaam gerenoveerd of maken ruimte voor duurzame nieuwbouw. Daarnaast komen er bijdrages van de Provincie Limburg (500.000 euro), de Stadsregio Parkstad Limburg (250.000 euro) en de gemeente Kerkrade (1,2 miljoen). Woningcorporatie HEEMwonen investeert in het project door de nieuwbouw en exploitatie van de woningen voor haar rekening te nemen. Door de inzet van deze partijen samen met bewoners krijgt de buurt een positieve impuls.

Naar een lange termijnvisie voor Bleijerheide

Het doel van de partijen is om de kwaliteit van wonen en leven in Bleijerheide te stimuleren, waarbij bewoners worden gemotiveerd om ook hun steentje bij te dragen. Op korte termijn volgt een traject om tot een gedragen visie inclusief uitvoeringsplan te komen voor Bleijerheide. Een initiatief waarbij bewoners uit de buurt en andere relevante partijen, zoals zorginstanties, nauw worden betrokken.

HEEMwonen

In ieder geval worden de extra gelden ingezet om relatief slecht onderhouden particuliere woningen in Bleijerheide aan te pakken. Cruciale panden worden waar mogelijk gekocht. HEEMwonen gaat aan de slag om er (nieuwe) woningen te realiseren (deels door sloop). Tevens wordt gekeken naar een herbestemming van leegstaande panden. Het is de bedoeling dat de aankoop en transformatie van de woningen in Bleijerheide ook een aanzet gaan vormen voor andere partners in de wijk om samen te investeren in het verbeteren van de leefbaarheid. In aanloop naar het formuleren van een visie voor de buurt worden kansen die zich nu aandienen voortvarend opgepakt.

Tijd dat overlast en problemen worden aangepakt

Wethouder Weijers (Ruimtelijke Ordening/Volkshuisvesting: “De bewoners van Bleijerheide hebben al jaren last van de problemen in de buurt. Het wordt tijd om nu samen door te pakken in het gebied. Want dat verdienen de inwoners. Hier hebben we uiteraard ook de hulp en bijdrage van de inwoners voor nodig. Door de bijdragen van de andere partijen, kunnen we de problemen nu groots aanpakken. In SUPERLOCAL hebben we gezien dat we samen veel kunnen bereiken en nu trekken we die lijn door in de rest van Bleijerheide.”

Extra middelen

Liesbeth van Beek, bestuurder van HEEMwonen ziet de extra gelden vooral als een kans: “Met deze extra middelen kunnen we versneld doorpakken in Bleijerheide. Het investeren en verduurzamen van vastgoed is één van de middelen om te bouwen aan een fijne buurt waar bewoners prettig wonen en leven. Daarnaast gaan we vooral samen met bewoners aan de slag om de sociale structuren te verstevigen.” 

Aanvalsplan Bleijerheide

De aanpak in Bleijerheide is integraal. Veiligheid is een belangrijk thema. Al enkele jaren is de gemeente met partijen bezig met het ‘Aanvalsplan Bleijerheide’. Hierin staan zaken als de aanpak van drugsoverlast, woonoverlast, kamerverhuur- en brievenbuspanden, jeugdoverlast, (woning)inbraken en fysieke verloedering van de wijk.

Braakliggende terreinen en Prickbos

Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het ontwikkelen van braakliggende terreinen. Tevens zijn er positieve ontwikkelingen in het kader van de doorontwikkeling van park Prickbos in samenspraak met de werkgroep Prickbos. Hier worden gebouw en openbare ruimte opgeknapt en neemt de speeltuin het in beheer.

Kloostervleugel Pannesheide

Bij Klooster Pannesheide is de gemeente samen met Steenvlinder bezig met de realisatie van woningen in de oude kloostervleugel. Hier komen kluswoningen en de omliggende ruimte krijgt een nieuwe invulling. De buurt wordt hierbij nadrukkelijk betrokken. Steenvlinder is een maatschappelijke ontwikkelaar voor zelfbouwers.

SUPERLOCAL

Het terrein van de voormalige hoogbouwflats heeft een ware metamorfose ondergaan. Hier is sprake van een innovatief en duurzaam project dat dit jaar wordt afgerond. De vier flats hebben plaats gemaakt voor 130 nieuwe betaalbare huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners en omwonenden, een nieuwe openbare ruimte en een waterkringloop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio