15.6 C
De Bilt

Gemeenteraad Brunssum bezoekt ‘zijn’ NAVO-hoofdkwartier

De burgemeester en gemeenteraad van Brunssum hebben een bezoek gebracht aan het NAVO-hoofdkwartier van ‘Allied Joint Force Command Brunssum’ (JFCBS)  op maandag 8 april.

De commandant JFCBS, generaal Guglielmo Luigi Miglietta verwelkomde hartelijk burgemeester Wilma van der Rijt en de bijna voltallige gemeenteraad. Voor de begroeting ontvingen de gasten een rondleiding op de basis, die rijk is aan mijn- en NAVO-verleden.

Welkom door generaal Miglietta

Tijdens zijn welkomstwoord bedankte generaal Miglietta de burgemeester voor de uitstekende samenwerking tussen zijn hoofdkwartier en de gemeente Brunssum. ‘Ik kijk enorm uit naar het openluchtconcert op 31 mei om 75 jaar NAVO te vieren. Vorig jaar vierden we het 70-jarig jubileum van JFCBS en dat evenement was een groot succes”, aldus de generaal.

Groepsfoto met burgemeester Van der Rijt en generaal Miglietta
Groepsfoto met burgemeester Van der Rijt en generaal Miglietta – Foto: HQ JFC NATO

Belang voor Brunssum

De burgemeester gaf aan dat de aanwezigheid van de basis van groot belang is voor Brunssum. “We zijn er trots op dat wij deze organisatie huisvesten en een thuis bieden voor de mannen en vrouwen die er werken, zeker gelet op het belangrijke werk dat zij doen: elke dag opnieuw garant staan voor onze vrede en veiligheid’, aldus Van der Rijt. 

Na de begroeting ontvingen de gasten een presentatie over JFCBS en de gunstige economische impact die de basis heeft op Brunssum en deels de regio. De avond werd afgesloten door een staand diner, aangeboden door generaal Miglietta. 

NAVO-hoofdkwartier

De komst van het NAVO-hoofdkwartier naar Brunssum in 1967 was een van de maatregelen van de Nederlandse overheid om de pijn en het verdriet van het sluiten van de mijnen te verzachten. JFCBS is een van de in totaal drie NAVO-hoofdkwartieren die samen in staat zijn het NAVO-grondgebied te beschermen en te verdedigen.

JFCBS is een ‘warfighting’ hoofdkwartier op operationeel niveau, verantwoordelijk voor Centraal- en Noordoost-Europa, inclusief de oostflank van de NAVO van Finland tot Hongarije.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio