12.8 C
De Bilt

Kick-off Heel Heerlen Graaft: het startsein voor de zoektocht naar Romeins verleden in Heerlen

Heerlen – Op 18 juni zal tijdens de Kick-off de expo ‘De ontdekking van Coriovallum’ geopend worden in De Vondst en de eerste proefputten gegraven worden in de openbare ruimte. In de tentoonstelling kan men ontdekken welke bijzondere vondsten we vermoedelijk tegenkomen tijdens de zoektocht op de Grote Graafdagen op 9 en 10 september.

Na de opening van de tentoonstelling is het moment aangebroken om de eerste schop in de grond te steken. Wethouder Erfgoed Jordy Clemens en Jeanet Bruil, hoofd van de WetenschapsAgenda, nemen het eerste initiatief op het Raadhuisplein, gevolgd door Directeur Digital Office Ollivier Trouw van APG, Saskia Stevens van de UU/Constructing the Limes en de regioarcheoloog van Parkstad, Hilde Vanneste. Zij zullen de eerste proefput graven in de Ingenieur Dingertuin. Deze tuin werd ingericht met tropische planten die de mijningenieur meebracht van zijn diverse reizen. Tot op de dag van vandaag kan men nog genieten van deze weelde, tussen de sites van Brightlands en APG.

Heerlens Romeins verleden

Op diverse plekken in Heerlen sta je letterlijk boven op de Romeinse stad. Er is nog veel onontdekt en verborgen onder de straatstenen en plantsoenen. Welke wegen liepen er, hoeveel huizen stonden er, was er een forum of een theater en waar liggen nog waardevolle voorwerpen verborgen? Samen met inwoners van Heerlen gaan we op zoek in de tuinen en de openbare ruimte om deze vragen te beantwoorden.

Aanmelden

Inwoners kunnen zich aanmelden als vrijwilliger of hun tuin beschikbaar stellen voor het onderzoek. Vanaf 18 juni worden er tal van activiteiten georganiseerd om vrijwilligers klaar te stomen voor de Grote Graafdagen. Meer informatie is terug te vinden op www.heerlen.nl/heelheerlengraaft

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio